Srpsko narodno vijeće (SNV) organiziralo je u subotu u Metku kod Gospića komemoraciju za žrtve, 30 godina nakon zločina u akciji Hrvatske vojske i policije, kada su ubijani, zlostavljani i masakrirani civili i ratni zarobljenici pretežno srpske narodnosti.

Akcija Medački džep trajno je promijenila Teslin kraj za sve, naročito za Srbe, posebno iz sela Počitelj, Čitluk i Divoselo, kazao je predsjednik SNV-a i SDSS-a, saborski zastupnik Milorad Pupovac na komemoraciji za srpske žrtve te akcije održanoj u selu Medak.

U akciji je od 9. do 11. septembra ubijeno najmanje 70 ljudi, većinom civila. Zlo je u nekoliko dana trajno uništilo život u tim selima, rekao je Pupovac. O akciji danas službene adrese govore samo slavljenički, vođena je na način ” da nema zarobljenih, nema živih i da nema tragova života”.

Govoreći o prošlotjednom obilježavanju 30. obljetnice akcije Pupovac je izjavio da je šteta što nitko od onih koji su tada govorili nije imao unutarnju potrebu prisjetiti se stradanja ljudi koja je akcija prouzročila.

Nije nam cilj na bilo čiju strane vage dodati zločin više, rekao je predsjednik SNV-a i dodao da će učiniti sve da predstavnici SNV-a, odnosno Srba iz Hrvatske budu u oktobru u Širokoj Kuli na komemoraciji za Hrvate koji su žrtve ratnog zločina koji su nad njima počinili 1991. godine pripadnici srpskog naroda, kao što su bili u Otočcu, Vukovaru i brojnim drugim mjestima zločina nad Hrvatima.

Izrazio je potrebu da se negdje uz crkvu postavi znak stradanja sa imenima žrtava, koja trebaju biti zapamćena.

Ne treba se zlopamtiti. Ne treba produbljivati i proširivati mržnju jer je nje previše, jer je ta mržnja uzrokovala ovo stradanje, zaključio je predsjednik SNV-a.

Predsjednik Antifašističke lige Zoran Pusić kazao je da su ratne zločine počinili pripadnici Hrvatske vojske, navodno u ime Hrvatske, te bi zbog toga danas na tom mjestu trebali biti prisutni predstavnici hrvatske Vlade i Hrvatske vojske.

Trebaju se pokloniti žrtvama i naglasiti da Hrvatska država nema nikakve veze s takvim zločinima, te da će ih pravosuđe procesuirati i osuditi. Naravno, u praksi su suđenja išla teško i sporo, rekao je.

Za desetke ubijenih muškaraca i žena dosuđene su minimalne kazne, neke čak ispod zakonom propisanog minimuma, kazao je i zauzeo se da se žrtve upamte i prenesu mladim ljudima kako bi oni mogli naučiti iz iskustva starijih, a ne na vlastitoj koži.

Predsjednik antifašističke lige kazao je da zločini ondje počinjeni okrutno i sa ciljanom namjerom etničkog čišćenja, te da predstavljaju „fašizam u njegovoj najgoroj fazi.”

Specijalni izaslanik predsjednika Republike Srbije za pitanja nestalih Veran Matić kazao je da su članovi porodica stradalih podnijeli tužbe sa zahtjevima za nadoknadu štete, i da su one u nekim slučajevima, poput onog Boje Pjevač, odbačene, a da istraga službeno još traje.

Također, kazao je da Ustavni sud i Evropski sud za ljudska prava nisu dali pozitivan odgovor žrtvama.

Neki od obitelji žrtava smatraju da je nadjačala kultura da se ne priznaju zločini i da se umjesto izražavanja žaljenje za žrtvama slave zločinci, kazao je Matić.

Komemoraciji je prisustvovala veleposlanica Republike Srbije u Republici Hrvatskoj Jelena Milić i dožupan Ličko-senjske županije, predstavnik Srba, Milan Uzelac, a pomen za žrtve održao je otac Dragan Mihajlović u crkvi Usekovanja glave Svetog Jovana Krstitelja u Metku.

U danima uoči komemoracije Srpsko narodno vijeće je u suradnji s Inicijativom mladih za ljudska prava organiziralo edukativnu posjetu Medačkom džepu. U sklopu nje su polaznici, studenti i studentice, posjetili danas mahom pusta sela, razgovarali sa svjedocima zbivanja i članovima obitelji žrtava.

Izvor: Novosti (“Akcija koja je promijenila Teslin kraj”, Tihomir Ponoš) / Hina (Komemoracija za žrtve Medačkog džepa 30 godina nakon zločina, 16.09.2023., 14:03)