Srpsko narodno vijeće i Savez antifašističkih boraca i antifašista RH, u subotu 13. maja 2023., obilježavaju 81. godišnjicu partizanskog proboja obruča na Biljegu, s početkom u u 11 sati, uz izuzetno važan doprinos općina Vojnić, Krnjak, Vrginmost i Topusko.

Tom prilikom održat će se polaganje cvijeća, odavanje počasti borcima i narodu Korduna, te kulturno-umjetnički program i obraćanja organizatora. Nakon formalnog dijela programa slijedi tradicionalno druženje uz grah.

Podsjećamo, partizanske jedinice su probile obruč od desetak hiljada ustaša, domobrana i nešto talijanskih vojnika u noći sa 13. na 14. maj. Neposredno iza boraca išli su nenaoružani muškarci kao borbena rezerva, a onda žene i djeca. Prema sjeveru, selima Ključaru i Biljegu te željezničkoj stanici Vojnić krenule su jedinice Drugog bataljona i Proleterska četa Rafaela Višnjića. Prema istoku je krenuo Treći kordunaški bataljon i četa Dušana Vergaša. Svaka grupa partizana imala je tek po 350 boraca.

Mjesto sjećanja ovog nevjerojatnog ishoda antifašističke borbe prije svega je Spomenik ustanku naroda Banije i Korduna autora Vojina Bakića, čije je stanje jedan od najočitijih pokazatelja dugogodišnjeg odnosa prema naslijeđu Narodno oslobodilačke borbe i tekovinama pobjede nad fašizmom. Stoga, najmanje što se može učiniti u borbi protiv zaborava ili negacije povijesnih činjenica jest svakako dolazak u subotu 13. maja na Petrovu goru.