Srpsko narodno vijeće na 30. godišnjicu uništavanja Spomenika pobjedi naroda Slavonije, poznatijem kao Kamensko autora Vojina Bakića, organizira u ponedjeljak, 21. veljače 2022. obilazak ove i drugih memorijalnih lokacija na papučkom području.

Memorijalna tura zapošinje na lokalitetu Kamensko, s početkom u 11 sati, uz stručno vodstvo Sanje Horvatinčić s Instituta za povijest umjetnosti i Milana Radanovića iz Arhiva Srba u Hrvatskoj.

“Namjera je da ovim putovanjem ukažemo na bogatstvo i raznovrsnost baštine, kako one devastirane poput Bakićeve ode Revoluciji i Murtićevog epa partizanskoj borbi, tako i na vitalnost narodnog pamćenja koja prkosi mržnji i rušilačkim činovima. Jednako tako bit će riječi i o novim inicijativama obnove koji se zasnivaju na participaciji mještana i mještanki, a potom i šireg kruga zainteresiranih sudionika”, najavljuje Aneta Vladimirov iz Odjela za kulturu SNV-a.

Spomenik pobjedi revolucije naroda Slavonije, među najznačajnijim je djelima spomeničke plastike Vojina Bakića, kipara čiji se opus svrstava u sam vrh hrvatske i europske modernističke skulpture. Gradnja Spomenika pobjedi trajala je 10 godina, a u trenutku postavljanja 1968., trideset metara visoka skulptura bila je najveća apstraktna skulptura na svijetu. Spomenik je 21. veljače 1992. nakon pet dana miniranja u potpunosti srušen. Prema svjedočenju očevidaca, spomenik su srušili pripadnici 123. brigade Hrvatske vojske. Danas su na njegovu mjestu vidljivi samo ostaci postolja.

Uz Kamensko, memorijalni obilazak uključuje još i sljedeće spomeničke lokacije: “Spomenik žrtvama fašističkog terora” u Kruševu autora Bogomira Flajsiga, “Spomen-groblje žrtvama fašističkog terora” autora Zdenka Kolacija, kao i ostatke memorijala “14. januar” u Voćinu, posvećenog žrtvama zločina 14. 1. 1942., počinjenog na tom mjestu i u podrumu nekadašnje općinske zgrade.

Foto: Nenad Gatiin / Ljubaznošću Ingrid Gattin Pogutz