U nedjelju, 3. oktobra, održat će se dopunski izbori za predstavnike nedovoljno zastupljenih pripadnika nacionalnih zajednica u jedinicama lokalne samouprave. Što se tiče srpske nacionalne manjine, izbori će biti u 54 jedinice lokalne samouprave, među kojima je i osam županijskih skupština plus Grad Zagreb. Izbori će se također održati i za vijeća više gradova poput Hrvatske Kostajnice, Petrinje, Siska, Ogulina, Slunja, Rijeke, Benkovca, Obrovca…

Primjerice, birači će u Sisačko-moslavačkoj županiji moći birati između lista SDSS-a, koju će nositi Nikola Arbutina i SDP-a čiji je nositelj Dragan Štrbac. Iste stranke – nose ih Milorad Delić i Dane Jazić – istaknule su liste u Ličko-senjskoj županiji, dok su te dvije stranke plus PGS, IDS, HSU i HSS s nositeljicom Vesnom Blanušom istaknuli jedinu zajedničku listu u Primorsko-goranskoj županiji. U Vukovarsko-srijemskoj županiji glasove Srba traže tri liste – SDSS-a (Dejan Drakulić), DSS-a (Srđan Milaković) i nezavisna (Dragan Crnogorac).

U Karlovačkoj županiji Srbima se nudi samo lista SDSS-a predvođena Dejanom Mihajlovićem, kao i u Šibensko-kninskoj županiji s listom Anje Šimprage te Gradu Zagrebu gdje listu SDSS-a nosi Nikola Vukobratović.

U Petrinji je kandidirana samo lista SDSS-a, kao i u Hrvatskoj Kostajnici, Obrovcu, Bogdanovcima, Borovu i Nijemcima, dok su u Sisku kandidirane liste SDSS-a i SDP-a, a u Benkovcu SDSS-a i DSS-a. Zanimljivo da će SDSS biračima ponuditi liste u Borovu za pripadnike hrvatske zajednice te za Rome u Jagodnjaku.

Tokom nedjelje, Državno izborno povjerenstvo objavit će podatke o odazivu birača do 11,30 sati i do 16,30 sati, dok će prve privremene rezultate na stranici www.izbori.hr objaviti u ponedjeljak, 4. oktobra, u 9,00 sati. Sve kandidate možete pronaći ovdje.

Tekst je originalno objavljen 1. 10. 2021. na Portalu Novosti.