Milutin Milanković rođen je 28. maja 1879. godine u Dalju. Nakon završene gimnazije u Osijeku, Milanković je upisao i Tehničku visoku školu u Beču, gdje je diplomski ispit za građevinskog inženjera položio s projektom betonskog mosta, a u istom gradu doktorirao je s disertacijom Teorija linija pritiska. Milanković je u mladosti radio u bečkoj građevinskoj firmi, a 1909. je na beogradskom sveučilištu preuzeo katedru primijenjene matematike.

Objavio je oko 100 radova; znanstvenih priloga, monografija i raznih drugih radova. Bio je zainteresiran za suvremene znanstvene metode i prvi koji je u Jugoslaviji koristio vektorsku metodu u svojim predavanjima.

Milutin Milanković već se 1912. počeo zanimati za tzv. solarne klime planeta i temperature koje vladaju na planetima, pa je o tome objavio i niz radova. Do polovice 1917. sastavio je svoju knjigu O primeni matematičke teorije sprovođenja toplote na probleme kosmičke fizike. Tom publikacijom Milanković pristupa zasnivanju svoje teorije o glacijalnim periodima ledenog doba. Milanković je nakon ovih otkrića postao poznat u znanstvenom svijetu, a posebnu mu popularnost donosi teorija o krivulji osunčavanja Zemljine površine. Postavljanje pitanja o temperaturi na Marsovoj površini i mogućnost života na njemu također Milankoviću donosi veliku popularnost. Tokom suradnje s geofizičarom Alfredom Wegenerom, Milanković je razvio teoriju pomicanja Zemljinih polova i ledenih doba.

Ovaj znanstvenik iz Dalja tvorac je dosad najpreciznijeg kalendara, u kojem je kalendarska godina svega dvije sekunde duža od sadašnje tropske godine. Milankovićev kalendar prihvaćen je na Vaseljenskom saboru u Carigradu 1923. godine, ali nikada nije primijenjen u praksi. Umro je 12. decembra 1958. u svojem domu u Beogradu, odakle je prema svojoj želji prenesen u grobnicu porodice Milanković na pravoslavnom groblju u Dalju. Unatoč navedenim zaslugama, ovog znanstvenika ne spominje se ni u jednom školskom udžbeniku u Hrvatskoj. Zbog toga su Kulturni i znanstveni centar Milutin Milanković iz Dalja i Srpsko narodno vijeće pokrenuli kampanju za uvrštenje njegovog imena u udžbenike, a svake godine obilježavamo i godišnjicu rođenja.