Srpsko narodno vijeće, Serb national council

Vladimir Beara Vladimir Beara
znameniti Srbi u Hrvatskoj

Vladimir Beara – nogometaš

Vladimir Beara rođen je 26. augusta 1928. godine u Zelovu kod Sinja. Karijeru nogometnog golmana započeo je 1946. godine u NK Hajduk. Za seniorsku momčad Hajduka počeo je braniti 1947., a već 1950. s klubom slavio osvajanje prve poslijeratne titule prvaka Jugoslavije. U momčadi Hajduka s kojom je zabilježio ukupno 308 nastupa, Beara je osvojio i titule prvaka države u nogometu 1952. i u prvenstvenoj sezoni 1954./55.

Beara je 1955. potpisao ugovor s NK Crvena zvezda. Sa Zvezdom je osvojio još četiri titule prvaka države, a sudjelovao je u osvajanju dva nacionalna kupa Jugoslavije. U dresu Zvezde u sezoni 1959./60. dobio je Žutu majicu Narodnog sporta kao najbolji nogometaš u sezoni. Bilo je to prvi put u povijesti da je golman proglašen najboljim nogometašem. Nakon Crvene Zvezde, Beara odlazi u Alemaniju iz Achena, a golmansku karijeru završio je u njemačkoj Viktoriji iz Kölna.

Vladimir Beara za reprezentaciju Jugoslavije odigrao je 60 utakmica među kojima su svjetska prvenstva u Brazilu 1950., u Švicarskoj 1954. i Švedskoj 1958. Dobitnik je srebrne medalje na Olimpijadi 1952. godine u Helsinkiju, gdje je u finalu obranio je penal Ferencu Puskásu. 1953. igrao je za FIFA-inu reprezentaciju u susretu Ostatak Evrope - Engleska.

U nogometnim krugovima zvali su ga Veliki Vladimir, Balerina s čeličnim šakama i Čovjek od gume. Lav Jašin, ruski golman, primajući priznanje za najboljeg evropskog golmana 1963. izjavio je: 'Postoji ipak jedan bolji, a to je Vladimir Beara'.

Po završetku nogometne karijere, Beara je krenuo na doškolovanje tokom kojeg je stekao diplomu visokog trenerskog stručnjaka u školi njemačkog stručnjaka Seppa Herbergera. Do umirovljena je bio trener desetak nogometnih klubova u zemlji i inozemstvu.

Od 2007. godine počasni je član Kuće slave splitskog sporta, a 2008. predsjednik Republike Hrvatske Stjepan Mesić odlikovao ga je odličjem Reda Danice Hrvatske s likom Franje Bučara. 2010. dobio je i Nagradu za životno djelo Grada Splita. Preminuo je 11. augusta 2014. u Splitu.

znameniti Srbi u Hrvatskoj
Paulina Matijević

paulina matijević

dobrotvorka

Rade Bulat

rade bulat

partizanski general

Živko Juzbašić

živko juzbašić

političar

Arsen Dedić

arsen dedić

muzičar

Josif Rajačić

josif rajačić

patrijarh

Nikodim Milaš

nikodim milaš

episkop

Sava Mrkalj

sava mrkalj

filolog