Srpsko narodno vijeće, Serb national council

Slavko Brankov Slavko Brankov
znameniti Srbi u Hrvatskoj

Slavko Brankov – glumac

Slavko Brankov rođen je 1951. godine u Varaždinu, najzapamćeniji kao Crni Džek, lik kojeg je punih 10-ak godina igrao u TV seriji, Smogovci. Slavko je studirao na Akademiji dramskih umjetnosti, diplomiravši 1976. godine. Kao glumac počeo je u Gavelli, uz koju je bio vezan cijelu karijeru. Ponekad je radio i s drugim glumačkim družinama (Glumačka družina Histrion, Gradsko kazalište Trešnja, Satiričko kazalište Kerempuh), a imao je primijećenih uloga i u HNK Varaždin. Umro je od posljedica zloćudne bolesti u Zagrebu 2006. godine.

Nagradu za svoje glumačko umijeće dobio je 1992., konkretno nagradu Vladimir Nazor, za ulogu Calogiera di Spelta u djelu Velika magija. Također je osvojio i nagradu HRT-a za ulogu negativca Crnog Džeka u dječjoj TV seriji Smogovci. Rečena uloga mu je u potpunosti obilježila karijeru. O utjecaju te uloge na njegovu karijeru, sliku je najbolje dao sam Slavko Brankov: "'To je uloga koja me označila kao glumca i čini se da će trajati vječno. I trideset godina poslije snimanja 10-godišnjaci mi dobacuju ’Ej Crni Džek’".

Među ostalim ulogama, u kazalištu se pamti njegov Čaruga u istoimenoj drami Ivana Kušana, Janez iz Krležina Kraljeva, Argan iz Molierova Umišljenog bolesnika, naslovni lik iz Buhcnerova Woyzecka, Trocki iz Ivesova Sjajnog prolaznog vremena i spomenuti Calogiero di Spelto iz Velike magije Eduarda de Filipa. Na filmu se pojavio tek nakon 1990. godine, u filmovima Zlatne godine, Vrijeme za..., Gospa, Transantlatik i Pušča Bistra. U tv-formatu je igrao, osim Crnog Džeka, u nekoliko tv drama, u filmu Ajmo žuti te u seriji Naši i vaši. Manje uloge ostvario je u sapunici Zabranjena ljubav i seriji Bitange i princeze.

znameniti Srbi u Hrvatskoj
Đuro Kurepa

đuro kurepa

matematičar

Kata Pejnović

kata pejnović

narodna heroina

Konstantin Momirović

konstantin momirović

statističar

Milan Kašanin

milan kašanin

historičar umjetnosti, književnik

Nada Dimić

nada dimić

narodna heroina

Milutin Milanković

milutin milanković

znanstvenik

Svetozar Borojević

svetozar borojević

vojskovođa

Rade Bulat

rade bulat

partizanski general

Josif Rajačić

josif rajačić

patrijarh