Srpsko narodno vijeće, Serb national council

Nikola Tesla Nikola Tesla
znameniti Srbi u Hrvatskoj

Nikola Tesla – izumitelj svjetskog glasa

Nikola Tesla rođen je u selu Smiljan kod Gospića 1856. godine. Otac mu je bio sveštenik Srpske pravoslavne crkve. Osnovnu školu završio je u Gospiću, a gimnaziju s maturom u Rakovcu kod Karlovca. Godine 1877. otputovao je u Graz i ondje se upisao u Tehničku visoku školu. Međutim, zdravstvene teškoće i materijalni problemi koji su nastupili nakon očeve smrti, prisilili su Teslu da se neko vrijeme zaposli u Mariboru. Studije je nastavio u Pragu 1879. godine, ali ih definitivno napušta i 1881. zapošljava u jednom telefonskom poduzeću u Budimpešti. Ondje je već 1882. došao do zamisli kako da stvori pokretno magnetsko polje i kako da ga primijeni u indukcijskom motoru.

Potom odlazi u Pariz i Strasbourg gdje radeći na usavršavanju električnih strojeva jednosmjerne struje stječe izvjesnu praksu, tako da je mogao poduzeti konstruiranje prototipa svojeg indukcijskog motora. Najzad odlazi u New York i radi kod Edisona, tada već znamenitog pronalazača. Nedugo zatim dolazi do razilaženja između Edisona i Tesle zbog razlike u gledanjima na razvoj elektrotehnike i posebno na ulogu izmjenične struje u njoj. Tesla 1885. godine osniva Teslino društvo za lučno osvjetljenje, a zatim 1887. Teslinu elektrotehničku kompaniju. Godine 1887. prijavljuje svoje najznačajnije patente koji predstavljaju fundamentalne pronalaske polifaznog sistema prijenosa električne energije, indukcijskog motora i odgovarajućih transformatora i generatora. Sve te patente otkupljuje Westinghouse na Svjetskoj izložbi u Chicagu 1893. godine.

U posljednjem desetljeću 19. stoljeća Teslina istraživanja dovode do novih otkrića na polju struja visoke frekvencije i visokih napona. Tesla najprije konstruira visokofrekventne alternatore, koji dugi niz godina predstavljaju temelj emisionih radio-stanica, a onda prelazi na proizvođenje neprigušenih elektromagnetskih valova. Još 1897. godine u svojem stalnom laboratoriju u New Yorku otkrio je i patentirao za radio-veze fundamentalni princip rezonancije po dva električna kola na emisionom i na prijemnom planu.

Tesla je u Colorado Springsu, gdje je boravio 1899. godine, otkrio i po njemu kasnije prozvan transformator, i pomoću njega stvarao snažna električna pražnjenja u obliku munja, realizirao električno osvjetljenje bez žica i otkrio mnoge druge fizičke i fiziološke osobine struja visoke frekvencije. Godine 1898. konstruirao je model broda bez posade, kojim se upravljalo s obale pomoću radio-valova.

Svoju ideju o interplanetarnim telekomunikacijama pomoću ultrakratkih radio-valova izložio je Tesla još 1921. u članku koji je objavio časopis Electrical World. Tesla, čovjek koji je svojim djelom obogatio čovječanstvo, umro je u materijalnoj oskudici, u sobi jednog njujorškog hotela u siječnju 1943. godine, gdje je proveo i posljednje godine svojega života.

Za svoja otkrića Tesla je dobio najveća priznanja. Mnogi fakulteti, akademije i znanstvene institucije promovirali su ga kao počasnog doktora znanosti ili mu dodijelili povelju i medalju za visoke doprinose i zasluge u tehnici i znanosti. Međunarodna elektrotehnička komisija usvojila je njegovo ime za naziv jedinice magnetske indukcije (oznaka T), pa je na taj način i Tesla stupio u red najzaslužnijih ljudi za razvoj znanosti o elektricitetu. U Smiljanu je na 150. godišnjicu Teslina rođenja, 10. jula 2006. godine, u njegovoj rodnoj kući otvoren memorijalni muzej.

znameniti Srbi u Hrvatskoj
Simo Mraović

simo mraović

publicist

Bogdan Denić

bogdan denić

sociolog

Milan Kašanin

milan kašanin

historičar umjetnosti, književnik

Josif Rajačić

josif rajačić

patrijarh

Milutin Milanković

milutin milanković

znanstvenik

Sava Mrkalj

sava mrkalj

filolog

Đuro Kurepa

đuro kurepa

matematičar