Srpsko narodno vijeće, Serb national council

Milutin Milanković Milutin Milanković
znameniti Srbi u Hrvatskoj

Milutin Milanković – znanstvenik

Milutin Milanković rođen je 28. maja 1879. godine u Dalju. Nakon završene gimnazije u Osijeku, Milanković je upisao i Tehničku visoku školu u Beču, gdje je diplomski ispit za građevinskog inženjera položio s projektom betonskog mosta, a u istom gradu doktorirao je s disertacijom Teorija linija pritiska. Milanković je u mladosti radio u bečkoj građevinskoj firmi, a 1909. je na beogradskom sveučilištu preuzeo katedru primijenjene matematike.

Objavio je oko 100 radova; znanstvenih priloga, monografija i raznih drugih radova. Bio je zainteresiran za suvremene znanstvene metode i prvi koji je u Jugoslaviji koristio vektorsku metodu u svojim predavanjima.

Milutin Milanković već se 1912. počeo zanimati za tzv. solarne klime planeta i temperature koje vladaju na planetima, pa je o tome objavio i niz radova. Do polovice 1917. sastavio je svoju knjigu O primeni matematičke teorije sprovođenja toplote na probleme kosmičke fizike. Tom publikacijom Milanković pristupa zasnivanju svoje teorije o glacijalnim periodima ledenog doba. Milanković je nakon ovih otkrića postao poznat u znanstvenom svijetu, a posebnu mu popularnost donosi teorija o krivulji osunčavanja Zemljine površine. Postavljanje pitanja o temperaturi na Marsovoj površini i mogućnost života na njemu također Milankoviću donosi veliku popularnost. Tokom suradnje s geofizičarom Alfredom Wegenerom, Milanković je razvio teoriju pomicanja Zemljinih polova i ledenih doba.

Ovaj znanstvenik iz Dalja tvorac je dosad najpreciznijeg kalendara, u kojem je kalendarska godina svega dvije sekunde duža od sadašnje tropske godine. Milankovićev kalendar prihvaćen je na Vaseljenskom saboru u Carigradu 1923. godine, ali nikada nije primijenjen u praksi. Umro je 12. decembra 1958. u svojem domu u Beogradu, odakle je prema svojoj želji prenesen u grobnicu porodice Milanković na pravoslavnom groblju u Dalju. Unatoč navedenim zaslugama, ovog znanstvenika ne spominje se ni u jednom školskom udžbeniku u Hrvatskoj. Zbog toga su Kulturni i znanstveni centar Milutin Milanković iz Dalja i Srpsko narodno vijeće pokrenuli kampanju za uvrštenje njegovog imena u udžbenike, a svake godine obilježavamo i godišnjicu rođenja.

znameniti Srbi u Hrvatskoj
Nada Dimić

nada dimić

narodna heroina

Jovan Mirić

jovan mirić

politolog

Sofija Marinković

sofija marinković

narodna heroina

Milan Kašanin

milan kašanin

historičar umjetnosti, književnik

Branislav Ćelap

branislav ćelap

knjižar

Konstantin Momirović

konstantin momirović

statističar