Srpsko narodno vijeće, Serb national council

Konstantin Momirović
znameniti Srbi u Hrvatskoj

Konstantin Momirović – statističar

Konstantin Momirović rođen je u 1932. u Tetovu (BJR Makedonija). Kasnije se seli u Crnu Goru, a zatim u Beograd. Godine 1950. dolazi u Zagreb gdje upisuje studij psihologije na Filozofskom fakultetu. Na istom fakultetu je i doktorirao na temu Struktura faktora nekih simptoma neuroza. 1991. godine vraća se u Beograd, gdje je živio i radio do smrti 2004.

Najveći dio svoje poslovne karijere posvetio je računalnoj obradi i analizi podataka. No, kako je bio i vrlo aktivan sportaš (između ostalog nosilac je 4. Dana u džudu), bavio se i fizičkim vaspitanjem.

Karijeru u domeni fizičkog vaspitanja počinje 1960. na Višoj školi za fizičko vaspitanje (kasnije Fakultetu za Kineziologiju) u Zagrebu, gdje je jedno vrijeme obnašao i dužnost dekana.

Počevši raditi u SRCE-u (Sveučilišni Računski Centar) od samog njegovog osnivanja 1971., Momirović postaje i Generalni direktor SRCE-a 1979.

Predavao je predmete vezane uz analizu podataka na nekoliko fakulteta, te je bio član i predsjednik raznih hrvatskih republičkih vijeća i odbora koji se tiču obrazovanja i informacionih tehnologija.

Neki od njegovih najvećih doprinosa znanosti uključuju razvoj kinetičkog modela ličnosti, kanoničke analize kovarijansi i metoda za zaustavljanje faktorizacije (PB kriterijuma). Dobitnik je niza priznanja za naučni doprinos na poljima informatike, kineziologije, psihologije i biološke antropologije.

znameniti Srbi u Hrvatskoj
Rade Bulat

rade bulat

partizanski general

Vojin Jelić

vojin jelić

književnik

Nikodim Milaš

nikodim milaš

episkop

Jovan Mirić

jovan mirić

politolog

Branislav Ćelap

branislav ćelap

knjižar

Vladan Desnica

vladan desnica

književnik

Josif Rajačić

josif rajačić

patrijarh

Savka Javorina-Vujović

savka javorina-vujović

narodna heroina