Srpsko narodno vijeće, Serb national council

Josif Pančić
znameniti Srbi u Hrvatskoj

Josif Pančić – botaničar

Josif Pančić rođen je 5. aprila 1814. godine u zaselku Ugrini pokraj Bribira. Osnovnu školu završio je u Gospiću, gimnaziju u Rijeci, a nezadovoljan manjkom prirodoslovnih sadržaja na Filozofskom fakultetu u Zagrebu, otišao je na studij medicine u Peštu. Posebno je zavolio botaniku, kojoj je posvetio sve svoje slobodno vrijeme. Nakon života u Beču, 1846. se preselio u Srbiju, gdje je ostvario svoje najveće uspjehe.

Godine 1853. imenovan je profesorom prirodopisa i agronomije na Liceju (od 1863. Velika škola) u Beogradu, gdje je osnovao prirodoslovnu zbirku, knjižnicu i prirodoslovni kabinet, a utemeljio je i botanički vrt. Pančić se kao sveučilišni profesor posvetio znanstveno-istraživačkom radu, posebno iz oblasti botanike, zoologije i geologije. U znanstveno svijetu proslavio se otkrićem endemske vrste omorike na planini Tari 1875. godine, koja je po njemu dobila ime. Tokom svog višegodišnjeg rada otkrio je 102 i opisao oko 2500 biljnih vrsta. Djelom Flora Kneževine Srbije Srbiju je svrstao u zemlje s relativno visokim stupnjem istraženosti flore.

Osim flore, Josif Pančić se bavio i izučavanjem faune; otkrio je dvije vrste skakavca, proučavao je ribe i ptice, bio je preteča ekologije u Srbiji, bavio se pedagoškim radom te je pisao udžbenike. Također, bio je začetnik planinarstva u Srbiji i prvi planinarski vodič.

Pančić će ostati upamćen i kao prvi predsjednik Srpske kraljevske akademije, današnje SANU. Na tu poziciju postavljen je u aprilu 1887. godine.

Umro je početkom 1888. godine, a posljednja želja bila mu je da bude sahranjen na Kopaoniku, planini na kojoj je provodio svoja istraživanja. Želju su mu ispunili planinari Srbije i SANU 1951., kada su njegove ostatke i ostatke supruge Mileve sahranili u mauzoleju na vrhu Kopaonika. Od tada najviši vrh te planine nosi ime Pančićev vrh.

znameniti Srbi u Hrvatskoj
Bogdan Denić

bogdan denić

sociolog

Milutin Milanković

milutin milanković

znanstvenik

Adam Dupalo

adam dupalo

partizanski borac

Vojin Jelić

vojin jelić

književnik

Sofija Marinković

sofija marinković

narodna heroina

Konstantin Momirović

konstantin momirović

statističar