Srpsko narodno vijeće, Serb national council

Branko Radičević Branko Radičević
znameniti Srbi u Hrvatskoj

Branko Radičević – pjesnik

Branko Radičević rođen je u Slavonskom Brodu 1824. godine. Školu je završio u Zemunu, Sremskim Karlovcima i Temišvaru. Fakultet prava u Beču upisuje 1843., no odustaje od studija. Porodično prijateljstvo Radičevića sa Vukom Karadžićem zasigurno je doprinijelo tome da Branko stupi u krug Vukovih saradnika i prijatelja. Branko Radičević je pisao ljubavne i rodoljubne pjesme, a kada se razbolio, počeo je pisati i elegije. Godine 1847. objavio je svoju prvu zbirku pjesama.

Zbog revolucije koja je zahvatila Habsburšku monarhiju Radičević je napustio Beč i živio u raznim mjestima u Srijemu. Nekoliko puta je posjećivao i Kneževinu Srbiju, ali su ga tamošnje vlasti protjerale iz Beograda, u strahu da njegovo prisustvo ne izazove nemire među školskom omladinom.

U to vrijeme Branko je obolio od tuberkuloze. Vrativši se u Beč, 1849. upisao je studije medicine, ali se nastavio baviti književnošću,objavivši 1851. g. zbirku pesama. Preminuo je 1853. u Beču. Njegov otac posthumno je objavio Brankovu treću zbirku pjesama 1862. godine.

Uz Đuru Daničića, Branko Radičević je najodaniji sljedbenik Vukove reforme pravopisa srpskog jezika i uvođenja narodnog jezika u književnost. Njegovo najpoznatije djelo je pjesma Đački rastanak, u kojoj je opjevao Frušku goru, đačke igre i nestašluke. Sa Brankom su u srpsku nacionalnu književnost prvu put ušle pjesme s izrazito lirskim motivima i raspoloženjem. Te pjesme su prvenstveno pjevale o radosti i ljepotama mladosti, iako značajan dio Brankovog opusa čine elegije. Osim lirskih, Branko je napisao i dvije epske pjesme.

znameniti Srbi u Hrvatskoj
Svetozar Borojević

svetozar borojević

vojskovođa

Branislav Ćelap

branislav ćelap

knjižar

Kata Pejnović

kata pejnović

narodna heroina

Đuro Kurepa

đuro kurepa

matematičar

Milan Kašanin

milan kašanin

historičar umjetnosti, književnik

Adam Dupalo

adam dupalo

partizanski borac

Jovan Mirić

jovan mirić

politolog