Srpsko narodno vijeće, Serb national council

Bogdan Denić
znameniti Srbi u Hrvatskoj

Bogdan Denić – sociolog

Bogdan Denić rodio se 9. augusta 1929. godine u Sofiji, u Bugarskoj, a preminuo je u Splitu 28. marta 2016. godine. Odrastao je u porodici jugoslavenskog kraljevskog diplomata i komunističke aktivistkinje. Školovao se, između ostalog, na elitnom koledžu u Kairu s obzirom na to da mu je otac bio visoki službenik kraljevske vlade u emigraciji. Kao šesnaestogodišnjak dobrovoljno je pristupio savezničkoj vojsci postavši potporučnik u jugoslavenskoj jedinici unutar novozelandske brigade australske divizije u Italiji. Nakon završetka rata s ocem odlazi u SAD, gdje upisuje studij povijesti te postaje aktivan pripadnik studentskih ljevičarskih organizacija, mladih socijalista. Kasnije je postao i jedan od osnivača kao i dugogodišnji vođa partije Demokratskih socijalista Amerike, zajedno s karizmatičnim Michaelom Harringtonom. Bio je njezin doživotni, počasni predsjednik, a godinama je bio predstavnik te stranke u Socijalističkoj internacionali. Zbog lijevog aktivizma napušta studij u New Yorku i postaje radnik u automobilskoj industriji, visokokvalificirani alatničar i sindikalni vođa.

Aktivno sudjeluje u borbi za prava Afroamerikanaca i nebrojeno mnogo puta biva zatvaran. U toj je borbi upoznao i Martina Luthera Kinga. Sindikalni i politički rad dovodi ga u Berkeley, veliki sveučilišni centar u Kaliforniji, gdje se ponovno vraća studiju. Uskoro je stekao dva doktorata: doktorat Sveučilišta Columbia i pariške Sorbonne. Postao je istraživač na Sveučilištu Columbia, pa predavač na Sveučilištu u Newu Yorku i na Gradskom sveučilištu u Newu Yorku. Kraj svog radnog vijeka i titulu profesora emeritusa dočekao je kao profesor na doktorskim studijima političke sociologije na CUNY-u. Više od tri desetljeća Bogdan Denić bio je direktor i "kotač zamašnjak" Konferencije socijalističkih znanstvenika, najvećeg okupljanja lijeve inteligencije u SAD-u, na kojoj su sudjelovali i svi značajniji lijevi intelektualci iz cijeloga svijeta.

U naše se krajeve vratio ranih šezdesetih. Osim želje da nađe majku, Ružu Dunđerski, koja je u to vrijeme sa suprugom Duškom živjela u Rijeci, posvetio se i sociološkim istraživanjima. Među posebno značajna istraživanja o jugoslavenskim elitama uvrstilo se jedno od njegovih prvih djela objavljenih na temu sociologije socijalističkih društava i Jugoslavije. Potom je objavio još sedamnaest knjiga iz te oblasti te postao bitan i utjecajan znanstveni autoritet. Posljednja njegova knjiga, 'Ethnic Nationalism: Tragic Death of Yugoslavia', vrlo je brzo postala jedna od relevantnijih publikacija o raspadu bivše Jugoslavije.

Na prostorima bivše Jugoslavije Denić je ostavio politički i intelektualni trag i tokom devedesetih: sudjelovao je u radu Udruženja za jugoslavensku demokratsku inicijativu, bio je jedan od osnivača Lige socijaldemokrata Hrvatske (LSDH), a potom i Socijaldemokratske unije (SDU) i Akcije socijaldemokrata Hrvatske (ASH).

Istovremeno je u Zagrebu i Beogradu pokrenuo jednu od prvih nevladinih organizacija, Udrugu za istraživanje tranzicije k demokraciji (TOD). Udruga je među lijevim, antinacionalističkim aktivistima, posebno mladima, ostala zapamćena po Ljetnoj školi demokracije koja je, usprkos mnogim teškoćama, godinama okupljala aktiviste i predavače iz zemalja bivšega SFRJ-a te Albanije, Poljske i Češke. U drugoj polovici 90-tih, TOD je, uz pomoć inozemnih donatora, pokrenuo mrežu odvjetnika koji su se prvenstveno bavili pitanjima povratka Srba izbjeglih iz Hrvatske za vrijeme i nakon Oluje te povrata njihova vlasništva.

znameniti Srbi u Hrvatskoj
Živko Juzbašić

živko juzbašić

političar

Paulina Matijević

paulina matijević

dobrotvorka

Vladan Desnica

vladan desnica

književnik

Nikola Tesla

nikola tesla

izumitelj svjetskog glasa

Kata Pejnović

kata pejnović

narodna heroina

Milan Kašanin

milan kašanin

historičar umjetnosti, književnik

Rade Bulat

rade bulat

partizanski general