Srpsko narodno vijeće, Serb national council

Arsen Dedić Arsen Dedić
znameniti Srbi u Hrvatskoj

Arsen Dedić – muzičar

Arsen Dedić rođen je 1938. godine u Šibeniku. U Zagrebu je upisao Pravni fakultet, koji je napustio 1959., a u istom gradu upisao je Muzičku akademiju na kojoj je diplomirao 1964. godine. Gotovo cijelog života pisao je pjesme, a sredinom 1960-ih započeo je kantautorsku karijeru. Kao solist debitira 1963. na Zagrebačkom festivalu popularne glazbe, a prije toga nastupao je kao flautist u pop i džez-sastavima, pjevao u nekoliko vokalnih skupina ‒ Prima, Zagrebački vokalni kvartet, Melos te vodio instrumentalni Kvartet flauta. Skladbe Moderato cantabile i Kuća pored mora iz 1964. označile su početak njegovog muzičkog opusa i smjer kantautorskog stila.

Skladajući šansone, na domaćoj sceni postaje zaštitnim znakom tog muzičkog žanra, koji spaja njegova dva ključna umjetnička izraza ‒ muziku i poeziju. Do početka 1980-ih  afirmisao se i na međunarodnoj sceni, a sarađivao je i sa poznatim pjesnicima pjevačima Sergiom Endrigom, Ginom Paolijem i Bulatom Okuđavom. Uz više od četrdeset albuma, ostavio je i niz prepoznatljivih melodija na području scenske, filmske i TV glazbe te napisao partiture za oko 200 pozorišnih predstava. Dedić je objavio i 20 zbirki pjesama.

Arsen Dedić se u najvećoj mjeri bavio komponovanjem, sviranjem, dirigovanjem, književnošću i prevođenjem. Često ga se navodi kao utemeljitelja hrvatske šansone, a u svojoj karijeri osvojio je brojne nagrade u raznim kategorijama. Neke od njih su: nagrada Ivo Tijardović 1979. godine, Prix Jacques  Brel 1979., Premio Tenco u San Remu 1982., priznanje Premio Recanati 1991., Porin za životno djelo 1999., Goranov vijenac 2003., Kiklop 2009. i 2013., dvije Zlatne arene, kao i brojne druge nagrade. Umro je u Zagrebu 2015. godine.

znameniti Srbi u Hrvatskoj
Jovan Mirić

jovan mirić

politolog

Simo Mraović

simo mraović

publicist

Nikodim Milaš

nikodim milaš

episkop

Đuro Kurepa

đuro kurepa

matematičar

Savka Javorina-Vujović

savka javorina-vujović

narodna heroina

Kata Pejnović

kata pejnović

narodna heroina

Vojin Jelić

vojin jelić

književnik