Srpsko narodno vijeće, Serb national council

Arsen Dedić Arsen Dedić
znameniti Srbi u Hrvatskoj

Arsen Dedić – muzičar

Arsen Dedić rođen je 1938. godine u Šibeniku. U Zagrebu je upisao Pravni fakultet, koji je napustio 1959., a u istom gradu upisao je Muzičku akademiju na kojoj je diplomirao 1964. godine. Gotovo cijelog života pisao je pjesme, a sredinom 1960-ih započeo je kantautorsku karijeru. Kao solist debitira 1963. na Zagrebačkom festivalu popularne glazbe, a prije toga nastupao je kao flautist u pop i džez-sastavima, pjevao u nekoliko vokalnih skupina ‒ Prima, Zagrebački vokalni kvartet, Melos te vodio instrumentalni Kvartet flauta. Skladbe Moderato cantabile i Kuća pored mora iz 1964. označile su početak njegovog muzičkog opusa i smjer kantautorskog stila.

Skladajući šansone, na domaćoj sceni postaje zaštitnim znakom tog muzičkog žanra, koji spaja njegova dva ključna umjetnička izraza ‒ muziku i poeziju. Do početka 1980-ih  afirmisao se i na međunarodnoj sceni, a sarađivao je i sa poznatim pjesnicima pjevačima Sergiom Endrigom, Ginom Paolijem i Bulatom Okuđavom. Uz više od četrdeset albuma, ostavio je i niz prepoznatljivih melodija na području scenske, filmske i TV glazbe te napisao partiture za oko 200 pozorišnih predstava. Dedić je objavio i 20 zbirki pjesama.

Arsen Dedić se u najvećoj mjeri bavio komponovanjem, sviranjem, dirigovanjem, književnošću i prevođenjem. Često ga se navodi kao utemeljitelja hrvatske šansone, a u svojoj karijeri osvojio je brojne nagrade u raznim kategorijama. Neke od njih su: nagrada Ivo Tijardović 1979. godine, Prix Jacques  Brel 1979., Premio Tenco u San Remu 1982., priznanje Premio Recanati 1991., Porin za životno djelo 1999., Goranov vijenac 2003., Kiklop 2009. i 2013., dvije Zlatne arene, kao i brojne druge nagrade. Umro je u Zagrebu 2015. godine.

znameniti Srbi u Hrvatskoj
Josif Runjanin

josif runjanin

skladatelj

Paulina Matijević

paulina matijević

dobrotvorka

Sofija Marinković

sofija marinković

narodna heroina

Gavro Manojlović

gavro manojlović

historičar

Milutin Milanković

milutin milanković

znanstvenik

Nada Dimić

nada dimić

narodna heroina