lokacija: Varivode se nalaze desetak kilometara jugozapadno od Kistanja u Bukovici. Danas pripadaju Općini Kistanje, dok su do 1991. pripadale Općini Knin. Prema popisu stanovnika iz 1991. Varivode su imale 477 stanovnika, i svi su stanovnici bili Srbi. Prema popisu iz 2011. Varivode imaju 124 stanovnika, a iako podaci o nacionalnoj strukturi još nisu dostupni, može se tvrditi da veliku većinu današnjih stanovnika također čine Srbi.

vrijeme: 28. septembra 1995.

opis zločina: 28. septembra 1995., gotovo dva mjeseca nakon završetka VA Oluja, nekoliko pripadnika hrvatskih vojnih i policijskih snaga došli su u noćnim satima u selo Varivode i vatrenim oružjem ubili devetoro civila. Sva ubojstva počinjena su u dvorištima i kućama ubijenih, na mjestima gdje su se zatekli. Sve su žrtve bili Srbi starije životne dobi.

žrtve:

  1. Dušan Dukić (59)
  2. Špiro Berić (55)
  3. Jovo Berić (75)
  4. Jovan Berić (56)
  5. Radivoj Berić (69)
  6. Marija Berić (69)
  7. Milka Berić (67)
  8. Marko Berić (82)
  9. Mirko Pokrajac (84)

informacije o ekshumaciji i identifikaciji žrtava: Sva tijela ubijenih pokupljena su i sahranjena u masovnu grobnicu u Kninu, a osim vanjskog pregleda na njima nikada nije obavljena obdukcija. 2001. godine ekshumirana su sva tijela koja su se nalazila na gradskom groblju u Kninu i nakon identifikacije predana porodicama.

pravosudne konzekvence: Za ovaj zločin sumnjičilo se šestoricu pripadnika hrvatskih redarstvenih snaga, no nakon postupka pred Županijskim sudom u Zadru te ponovljenog suđenja na Županijskom sudu u Šibeniku, optuženici su oslobođeni krivnje, čime je istraga vraćena na početak i to protiv nepoznatih počinitelja. Ni deset godina nakon završenog kaznenog postupka pred šibenskim sudom nema novih saznanja te progona počinitelja odogovornih za zločin u Varivodama. Jovan Berić i njegove sestre pokrenuli su sudske postupke tražeći odštetu na ime usmrćenih roditelja. 18. januara 2012. Vrhovni sud RH donosi rješenje u kojem se navodi da se revizija tužitelja prihvaća i temeljem toga ukidaju se presude sudova u Šibeniku i Kninu te se predmet vraća na ponovno suđenje. U navedenom rješenju, Vrhovni sud smatra da je smrt Radivoja i Marije Berić uzrokovana terorističkim aktom, tj. aktom nasilja izvršenim iz političkih pobuda s ciljem izazivanja straha, užasa i osjećaja osobne nesigurnosti građana. Temeljem toga Republika Hrvatska je odgovorna i to po načelima društvene solidarnosti, ravnomjernog snošenja javnog tereta te pravičnog i brzog obeštećenja. U presedanskom rješenju Vrhovnog suda, obitelji žrtava se daje pravo na naknadu štete, neovisno o tome što počinitelj zločina nije utvrđen, kazneno progonjen ili oglašen krivim. Na Općinskom sudu u Kninu, 23. januara 2013., sutkinja Ana Jelač-Pecirep, predsjednica Općinskog suda objavila je presudu u građanskoj parnici/predmetu tužitelja Jovana Berića i dr. v. RH, i to u ponovljenom suđenju temeljem odluke Vrhovnog suda RH iz siječnja 2012. Temeljem spomenute presude Hrvatska mora isplatiti odštetu u iznosu od 540.000 kuna djeci Radivoja i Marije Berić, ubijenih u selu Varivode.