mjesto: Zaseoci Mirkovići i Crnogorci sela Polača kraj Knina

vrijeme: 12. i 29. kolovoza 1995.

opis zločina: Dana 12. kolovoza 1995. tri hrvatska vojnika, koji su u zaseoku Mirkovići sudjelovali u akciji čišćenje od mogućih preostalih neprijateljskih vojnika, došla su u kuću Đurđije Mirković. Susjeda Smiljana Mirković, koja se u tom momentu nalazila s njoj, posvjedočila je da su im vojnici opsovali majku srpsku, nakon čega je jedan od njih iz vatrenog oružja ubio Đurđiju.

Prema svjedočanstvu Đurđije Crnogorac, 29. kolovoza 1995. tri hrvatska vojnika u uniformama došli su u kuću susjede u kojoj se nalazila Ilinka Crnogorac i naredili joj da zajedno s njima ode do njezine kuće. Kako su potvrdili njeni susjedi, tamo su joj vojnici zaprijetili da će je joj spaliti kuću, na što ih je ona počela preklinjati da to ne čine. Nekoliko sati kasnije Đurđija je pronašla Ilinku mrtvu, u lokvi krvi, a pored glave joj je bila tegla za cvijeće. U dnevniku događaja Policijske uprave Kotara Knin iz 1995. se navodi da je Ilinka Crnogorac umrla prirodnom smrću. Nakon ekshumacije na Kninskom groblju 2001. godine i obavljene obdukcije, utvrđeno je da ubijena hitcima u prsa i glavu.

žrtve: dvoje ubijenih – Ilinka Crnogorac (67) i Đurđija Mirković (70)

pravosudne konzekvence: Zbog nedostatka dokaza o mogućim počiniteljima zločina, Raspravno vijeće MKSJ-a nije razmatralo ovaj slučaj. Do danas nitko nije odgovarao za ubojstva Đurđije Mirković i Ilinke Crnogorac.