lokacija: Kuline su bivša kasarna JNA, koja se nalazi na južnom dijelu grada Šibenika, pored luke Mandalina. U prostorijama bivše kasarne nalazile su se i zatvorske prostorije za potrebe vojnog zatvora. Početkom 2012. glavna zgrada bivše kasarne srušena je zbog izgradnje luksuznog hotela i marine za prihvat megajahti i brodova u luci Mandalina.

vrijeme: 1992. — 1993.

opis zločina: Hrvatska vojska je 2. marta 1992. ulaskom u selo Nos Kalik zarobila 21 pripadnika Srpske vojske Krajine, te ih sprovela i zatvorila u šibenskom vojnom zatvoru Kuline. U prostoru zatvora događa se svakodnevno fizičko i psihičko zlostavljanje ratnih zarobljenika. Stražari su zatvorenike tukli nogama, rukama, gumenim palicama, puščanim kundacima, električnim kabelima i drugim predmetima po glavi i cijelom tijelu, mučili ih ogoljelim strujnim žicama i elektrošokerima. Neke od zarobljenika tjerali su na međusobne seksualne odnose. Pored ratnih zarobljenika, u zatvoru u Kilinama bilo je zatočeno i najmanje četvero civila. Zatočeni civili svakodnevno su bili fizički i psihički zlostavljani, a jedna od zatočenih žena bila je silovana više puta, te prisiljavana na spolni odnos s jednim od zatočenih civila. Ukupan broj osoba, kako ratnih zarobljenika, tako ni civila, koji je prošao kroz zatvor u Kulinama, do danas nije utvrđen.

pravosudne konzekvence:

Na Županijskom sudu u Splitu vodio se postupak protiv Damira Boršića, bivšeg zapovjednika vojnog zatvora Kuline, i njegova kolege Miroslava Periše iz 2. satnije 72. bojne. Teretilo ih se za ratni zločin nad civilima u vojnom zatvoru Kuline tokom 1993. godine. Sudsko je vijeće smatralo da nema dovoljno dokaza te je obustavilo postupak. No Županijsko državno odvjetništvo žalilo se na Vrhovnom sudu, koji je svojom odlukom optužnicu vratio na snagu te je postupak ponovo bio u toku. Damir Boršić i Miroslav Periša pred Županijskim su sudom u Splitu osuđeni na dvogodišnje kazne zatvora za ratni zločin nad civilima, počinjen višestrukim silovanjem te fizičkim, psihičkim i seksualnim nasiljem. Nepravomoćnu presudu donijelo je 29. ožujka 2017. Sudsko vijeće pod predsjedanjem sutkinje Ivone Rupić. Državno odvjetništvo podnijelo je žalbu protiv presude splitskog Županijskog suda.

Žena, žrtva višestrukog silovanja i seksualnog nasilja, koju su kroz najmanje deset noći silovali zatvorski čuvari i druge nepoznate osobe u šibenskom vojnom zatvoru Kuline, putem video-linka je svjedočila na suđenju za zločine nad civilima u Kulinama, pokrenutog na temelju pravomoćne optužnice Županijskog državnog odvjetništva u Splitu. U februaru 2017. godine Ministarstvo hrvatskih branitelja odbilo je zahtjev gore navedene žrtve silovanja za stjecanjem statusa žrtve i ostvarivanjem prava temeljem Zakona o pravima žrtvama seksualnog nasilja za vrijeme agresije na Republiku Hrvatsku u Domovinskom ratu.

Ministarstvo u navedenom rješenju kaže sljedeće u obrazloženju rješenja kojim je zahtjev žrtve odbijen: “Povjerenstvo za žrtve seksualnog nasilja nije poklonilo vjeru navodima iz optužnice u odnosu na seksualno zlostavljanje imenovane te je zaključilo da imenovana nije bila žrtvom seksualnog nasilja u Domovinskom ratu”. Iako ostvarivanje prava nije uvjetovano postojanjem kaznenog postupka, u ovom slučaju za Ministarstvo hrvatskih branitelja nije bilo dovoljno ni to što su pravosudne institucije Republike Hrvatske, Županijski sud u Splitu i Županijsko državno odvjetništvo našle dovoljno dokaza za pokretanje kaznenog postupka, odnosno osuđujuću presudu.