lokacija: Selo Kijani nalazi se u Lici i po teritorijalnom ustroju spada u Općinu Gračac. Prema popisu stanovništva iz 1991. godine, u Kijanima je živjelo 222 stanovnika, od čega 217 ili skoro 98% Srba. Prema popisu stanovništva iz 2011., u Kijanima živi 56 stanovnika.

opis zločina: Početkom akcije Oluja velika većina mještana Kijana odlučuje se na pridruživanje izbjegličkoj koloni i napuštanje svog sela. Jedan broj mještana ipak odlučuje ostati, ne želeći napustiti svoje kuće. Prema svjedočenjima nekih svjedoka, jedan od važnih razloga za to bio je što su na radiju čuli Tuđmanovu poruku da ne odlaze oni koji “ruke nisu okrvavili”.

Od prvog ulaska hrvatskih snaga u Kijane pa do konca septembra 1995. godine u selu Kijani ubijeno je 14 civila, među kojima čak devet žena.

civilne žrtve:

 1. Dane Bolta, star 90 godina;
 2. Sava Bolta, stara oko 70 godina;
 3. Branko Jelača, star oko 67 godina;
 4. Marija Jelača, rođena 1913. godine;
 5. Milica Jelača, rođena oko 1927. godine;
 6. Ana Jelača, stara oko 50 godina;
 7. Smilja Jelača, stara oko 90 godina;
 8. Dušan Kesić, rođen 1939. godine;
 9. Mileva Kolundžić, stara oko 70 godina;
 10. Danica Sovilj, stara oko 70 godina;
 11. Mara Sovilj, 73 godine;
 12. Mira Sovilj, 45 godina;
 13. Radomir Sovilj, 43 godine;
 14. Vlado Sovilj, rođen 1931. godine.

Precizne okolnosti i vrijeme počinjenja pojedinačnih zločina teško je utvrditi jer nitko od direktnih svjedoka tih događaja više nije živ. O nekim užasnim detaljima zločina, u kojem je bilo i silovanja i odsijecanja glava, svojevremeno su javno svjedočili Svetko Bolta i Nikola Jelača, koji su se sakrili u obližnju šumu i odatle vidjeli sve što se događalo. Oni su se dva mjeseca krili po ličkim šumama, dok ih nije otkrila hrvatska policija. Jelača je ostao u Gračacu, a Bolta je otišao u Srbiju. Obojica su u međuvremenu umrla.

pravosudne konzekvence: Pred Vijećem Županijskog suda u Rijeci, kojim je predsjedavala sutkinja Ika Šarić, započela je glavna rasprava u kaznenom postupku protiv optuženog Rajka Kričkovića, pripadnika 118. Domobranske pukovnije Hrvatske vojske, za zločin počinjen nad civilima nakon vojno-redarstvene akcije Oluja, u periodu od 15. do 28. augusta 1995. godine. Prema navodima optužnice Županijskog državnog odvjetništva u Rijeci od 4. novembra 2014. godine, optuženik je počinio ubojstvo troje civila u selu Kijani kraj Gračaca. Brata i sestru, Radomira i Miru Sovilj, okrivljeni Kričković usmrtio je hicima iz automatske puške, dok je Maru Sovilj, njihovu majku, zapalio zajedno s kućom i stokom zaključanom u prizemnom djelu kuće. Za ubojstvo Radomira, Mire i Mare Sovilj u martu 2019. godine nepravomoćno je na deset godina zatvora osuđen Rajko Kričković. U srpnju 2021. godine Vrhovni sud potvrdio je prvostupanjsku presudu izrečenu Kričkoviću.