Mladi u Hrvatskoj idejno podupiru proces pomirenja, ali većinom nisu upućeni u ratne događaje iz devedesetih te su tako izloženi isključivim nacionalističkim narativima. Rezultat je to istraživanja predstavljenog na XV. Forumu za tranzicijsku pravdu gdje se iz raznih perspektiva diskutiralo o izazovima u regionalnom postizanju pomirenja.

PIŠE: Milena Žarković

SNIMATELJI: Goran Posilović, Anto Lovrinović

Forum za tranzicijsku pravdu u postjugoslavenskim zemljama u REKOM mrežu pomirenja okuplja više od dvije tisuće nevladinih organizacija i udruženja žrtava iz regije s ciljem suočavanja s prošlošću. Ovogodišnje, petnaesto izdanje Foruma održano je u Zagrebu, od 12. do 14. prosinca, stavljajući fokus na proces pomirenja.

Okosnicu ove mreže čine Fond za humanitarno pravo iz Srbije i Documenta – Centar za suočavanje s prošlošću iz Hrvatske. Nataša Kandić i Vesna Teršelič, osnivačice ovih dvaju organizacija te vodeće ličnosti REKOM mreže pomirenja, progovorile su o izazovima na regionalnom planu kada je riječ o ostvarivanju pravde i naglasile nužnost te moralnu odgovornost uvažavanja perspektive žrtve.

Kroz niz panela, posjetitelji su od regionalnih stručnjaka imali prilike čuti o perspektivi mladih iz Hrvatske o ratu iz devedesetih, važnosti umjetnosti u borbi protiv zaborava, izazovima u procesuiranju ratnih zločina kao i mogućnostima za stvaranje zajedničke kulture sjećanja te neuspjelim političkim praksama u ostvarenju pravde.