Srpsko narodno vijeće (SNV) sa Savezom antifašista i antifašističkih boraca, Antifašističkom ligom RH i općinama Vojnić, Topusko, Krnjak i Vrginmost obilježilo je 80. godišnjicu proboja obruča na Biljegu zahvaljujući kojemu je Petrova gora postala mjesto prvog organiziranog otpora fašizmu u Europi i sigurno utočište za izbjeglice, progonjene Kordunaše i Kordunašice, ranjene i njihove neumorne liječnice i liječnike u Partizanskoj bolnici.

FOTO:  Želimir Brala / Eugen Jakovčić

VIDEO: Matija Kralj / Ivica Đorđević

Toga svibnja 1942. godine vođena je humana bitka za spas 10 000 ljudi, žene i djece u zbjegu, kada su u herojskom jurišu 730 partizana protiv deset puta jačih ustaških i talijanskih neprijatelja probili obruč i uspostavili slobodan teritorij na Petrovoj gori.

Obilježavanje ove važne antifašističke godišnjice započelo je na lokalitetu Centralne partizanske bolnice i partizanskog groblja, unutar nekadašnjeg Memorijalnog parka Petrova Gora, prve centralne partizanska bolnica u cijeloj Jugoslaviji, koja je djelovala od 4. listopada 1941. do 25. svibnja 1945.

“Ovo je iznimno važno historijsko mjesto u modernoj historiji Hrvatske i borbe naroda Hrvatske i Jugoslavije za slobodu, i to u okolnostima europskog nacizma, fašizma i lokalnih snaga. Bilo je najmanje 5-6 centralnih bolnica koje su uspostavljene kao dio civilne i medicinske vlasti NOB-a na prostoru Hrvatske. Ona bi trebala biti i bila je spomenik kulture prvoga ranga, ali ona to više nije. Dakle, dr. Marija Schlesinger, koja je ovdje umrla zbog trovanja i zbog sepse, i sahranjena na ulazu, po vlastitoj želji, jedne od zemunica u kojima su se nalazili bolesnici i ranjenici, bila je osoba po kojoj se dobivala godišnja nagrada u Hrvatskoj. Jedna od prvih odluka demokratskog Sabora RH ’91. g. bila je da se ta nagrada ukine. S time je opočeo zaborav ovoga mjesta, kao i činjenicom zapuštenosti ove bolnice i cijelog kompleksa i činjenicom da je nakon rata, nakon ’95. g. ova bolnica dodatno devastirana i da su eksponati otuđeni, a spomenik koji se nalazi na početku groblja od oko 1000-1500 onih koji su umrli ovdje, kojima liječnici nisu mogli pomoći, ranjenicima, oštećen je i devastiran te do danas nije popravljen”, rekao je Milorad Pupovac naglasivši kako ovo mjesto, kao i cijeli kompleks treba tretirati u skladu sa slobodarskim tradicijama Hrvatske i Europe.

Na pitanje novinara kako komentira današnja događanja povodom komemoracije bleiburškim stradalnicima, na Mirogoju i Udbini, Pupovac je rekao:

“Svaka žrtva vrijedna je svoga obilježja stradanja i svoga spomena. Ideologije koje su zločinačke vrijedne su osude i prijezira. Počinioci zločina vrijedni su društvenog i moralnog prijezira. Oni koji ne žele praviti razliku ove vrste ne vode se najvišim moralnim principima. Drugim riječima, u preambuli Ustava RH nalazi se partizanski pokret i odluke ZAVNOH-a, a ovo partizansko groblje, pored kojeg se nalazimo, u sklopu Centralne partizanske bolnice na Petrovoj gori, ugrađeno je u odluke ZAVNOH-a, a to znači i u preambulu Ustava RH. Preambula Ustava RH i ustaško groblje i domobransko groblje na Mirogoju ne komuniciraju na način na koji naša politika danas komunicira”, rekao je Milorad Pupovac odgovarajući na pitanja novinara.

Na Petrovoj gori ima 85 povijesnih lokaliteta, među kojima se posebno ističu Centralna partizanska bolnica i partizansko groblje. Posebnu vrijednost ovom spomen-području daju sačuvani autentični objekti (zemunice, groblje i bolnice) čije zajedničko obilježje predstavlja, danas devastirani i monumentalni spomenikom Vojina Bakića, na samom vrhu Petrove gore „Petrovcu“.

Upravo u njegovom podnožju položeni su vijenci brojnih antifašističkih delegacija, iz Hrvatske i BiH, kao i predstavnika lokalnih općina s Korduna i Banije. Uz Zorana Pusića, Antifašistička liga RH -a i Miroslava Delića, Savez antifašističkih boraca i antifašista RH, okupljenim sudionicima skupa obratila se i Urša Raukar ispred lijevo zelene koalicije Možemo!.

“Okupili smo se da se jos jednom poklonimo hrabroj i nepokolebljivoj borbi protiv fašizma i nacizma, ustaštva i četništva, dostojanstvenoj i časnoj borbi naroda ovoga kraja protiv zla, ubijanja, masakriranja, uništavanja nevinih ljudi., Da se jos jednom podsjetimo bolnice na Petrovoj gori, prve partizanske bolnice u Jugoslaviji i medju prvima u Europi. Da se poklonimo partizanskom groblju, groblju gdje leže oni koji su polozili svoje živote za slobodu sviju nas. Okupili smo se da očuvamo sjećanje , da na časnoj i velikoj borbi i pobjedu u 2. Svjetskom ratu učimo i da čuvamo civilizacijske vrednote antifašizma. Okupili smo se da pozovemo Ministarstvo kulture i Vladu RH da i zaštiti ovaj povijesni kompleks i krene u konkretnu obnovu kako partizanske bolnice takoi spomenika Vojina Bakića.Danas antifašizam, suvremeni antifašizam nema samo zadaću čuvanja uspomena i povijesnih činjenica, danasnji antifašizam ima zadaću boriti se za društvenu solidarnost, ekonomsku pravdu i uključivost drugih i drugačijih, za prava nacionalnih manjina, prava LGBT zajednice, prava radnika i radnica, prava žena, prava izbjeglica”, rekla je saborska zastupnica Raukar.

U kulturno umjetničkom programu su nastupili su pjesnik Mladen Blažević, Srpsko kulturno društvo Vojnić i Krnjak, Zborxop, kao i Dječji tamburaški orkestar – KUD „Branislav Nušić“ iz Borova.

 

FOTOGALERIJE:

Centralna partizanska bolnica na Petrovoj gori, 14. 5. 2022.

 

Petrova gora: 80. godišnjica proboja na Biljegu

Prethodni članak:

Poziv na obilježavanje osamdesete godišnjice proboja obruča na Biljegu – Srpsko Narodno Vijeće – SNV