У спомен на страдање српске ратне сирочади током Другог свјетског рата, Српско народно вијеће и Вијеће српске националне мањине Града Сиска у суботу 6. октобра с почетком у 12 сати на сисачком Дјечјем гробљу (Парк Диане Будисављевић) обиљежавају Дан сјећања. 
Традицију одржавања Дана сјећања на жртве усташког логора за ђецу обновљена је прије неколико година, а ријеч је о догађају у чијој су организацији све до посљедњег рата суђеловале образовне институције. Сваке прве суботе у октобру школарци с подручја Сиска и околице организирано су на самом мјесту догађаја учили о страхотама усташког режима. 

Подсјетимо, у Сиску је од 3. аугуста 1942. до јануара 1943. године функционирао посебан логор који се службено називао Прихватилиште за ђецу избјеглица. Дјечји логор у Сиску, највећи те врсте у НДХ, налазио се под покровитељством Женске лозе усташког покрета и Усташке надзорне службе. Непосредно управљање "ђечјим прихватилиштем" било је у рукама усташе и лијечника др. Антуна Најжера. На споменику на ђечјем гробљу стоји податак да је на том мјесту сахрањено око 2000 ђеце, но услијед изостанка било каквог систематског истраживања након завршетка Другог свјетског рата, није могуће са сигурношћу утврдити приближно точан број умрлих.