Српско народно вијеће и Опћина Кистање позивају на комеморацију у спомен на српске цивиле с подручја Шибенско-книнске жупаније убијене за вријеме и након акције "Олуја".

Комеморација и вјерски обред у Вариводама одржат ће се у суботу 29. септембра с почетком у 11 сати, а након тога у Гошићу у 12 и 30.

Након убојства Срба у селима Грубори, Мокро Поље, Уздоље, Комић, Голубић, Кијани и другима, у Гошићу код Кистања 27. аугуста 1995. убијено је седам старијих особа: Саво Борак (70), Васиљ Борак (68), Гроздана Борак (75), Марија Борак (81), Косовка Борак (77), Милка Борак (75), Душан Борак (56), а десетак дана раније убијен је и Гојко Лежаић (65). Сви убијени били су цивили, а у селу ни раније нити у вријеме убојстава није било никаквих ратних активности.

Готово два мјесеца након "Олује", 28. септембра 1995., убијено је девет мјештана Варивода: Душан Дукић (59), Шпиро Берић (55), Јово Берић (75), Јован Берић (56), Радивој Берић (69), Марија Берић (69), Милка Берић (67), Марко Берић (82) и Мирко Покрајац (84). Убијени су хицима из непосредне близине на својим кућним праговима. У селу се нису одвијале никакве војне активности нити је у њему пронађено оружје.

Становници ових села тек су дио цивилних жртава које су убијене током и након "Олује". О размјерима злочина који су тада почињени највише говори чињеница да готово и не постоји село са српским становништвом у сјеверној Далмацији и Лици у којем није било убојстава једне или више особа. Према различитим изворима проћене о броју убијених цивила крећу се од 677 до 1.205. На подручју захваћеним "Олујом" уништено је, односно спаљено, срушено или темељито оштећено на хиљаде објеката. С њега је протјерано око 200.000 становника, од којих се својим домовима вратио мањи дио њих. За злочине у "Олуји" пред хрватским правосуђем до данашњег дана правомоћно је осуђен Божо Бачелић, бивши заповједник вода Извидничке сатније 113. шибенске бригаде, за убојства почињена у Прокљану и Мандићима.