Petrinjski paroh Saša Umićević, Zaklada Solidarna, specijalni izaslanik predsjednika Republike Srbije za pitanja nestalih u ratnim događanjima devedesetih Veran Matić, Vlado Orešković i Joso Obućina iz inicijative u Perušiću “Spomenik ostaje u parku” te predsjednik Vijeća srpske nacionalne manjine Splitsko-dalmatinske županije Božidar Simić ovogodišnji su dobitnici nagrada Srpskog narodnog vijeća koje će se dodijeliti danas u podne na tradicionalnom Božićnom prijemu SNV-a.

Obrazloženja nagrada

Nagrada Diana Obexer Budisavljević za humanost i pravednost

Nagrada je posvećena principima solidarnosti i humanitarnosti. U vremenima u kojima više sile poput potresa i pandemije uzimaju naše živote u svoje ruke – zadnju riječ ipak ima čovjek – onaj koji je strpljiv, onaj koji se bori, koji pomaže drugima… često i na uštrb vlastite sigurnosti. Takvog čovjeka, takve ljude danas proslavljamo kako u radu Zaklade za ljudska prava i solidarnost – Solidarna tako i u liku i djelu petrinjskog paroha o. Saše Umićevića.

Nagrada Svetozar Pribičević za unapređenje hrvatsko srpskih odnosa

Ove godine nagrada Svetozar Pribičević pripala je Veranu Matiću, specijalnom izaslaniku predsjednika Republike Srbije. Svojim dugogodišnjim djelovanjem na području pitanja nestalih i komemoriranja i memorijaliziranja žrtava rata 1991.-1995. Veran Matić daje najbolji mogući primjer odlučnosti i posvećenosti svakako našem najtežem teretu. Kako taj teret prelazi sa generacije na generaciju i k tomu godinama narasta tako djelovanje upravo na odgovornom suočavanju sa tim teretom postaje jedno od ključnih pitanja. Svako mjesto zločina dolaskom čovjeka postaje mjesto sjećanja i nade. Za one za koje mjesta ukopa još uvijek ne postoje svaka riječ o njihovim sudbinama postaje korak bliže miru njihovim bližnjima. Veran Matić strpljivo i odgovorno tome daje nesebičan i kontinuiran doprinos u nadi da time umanjuje teret koji ostavljamo generacijama koje dolaze.

Nagrada doktor Gojko Nikoliš za antifašizam

U Perušiću se nalazi jedan od rijetkih antifašističkih spomenika koji nije uništen u ratnim zbivanjima devedesetih. Posvećen je partizanskim borcima ovog kraja, ali i 16 Perušićana koji su s još 33 Ličanina sudjelovali i život izgubili u Španjolskom građanskom ratu. Jednu od najboljih posveta ovim borcima dali su njihovi potomci, a naši suvremenici, Perušićani, Joso Obućina i Vlado Orešković kada su se sa još nekolicinom sugrađana suprotstavili revizionističkom postupku tzv. premještanja ovog spomenika. U tome ih je podržao veliki broj domaćih, ali i stranih poštovatelja antifašističkog naslijeđa španskih boraca među kojima i najviđeniji evropski intelektualci, ali i mnogi drugi potomci boraca i žrtava fašizma. Inicijativa „Spomenik ostaje u parku“ pokazatelj je ne samo hrabrosti nego i nevjerojatne otpornosti i nenametljive veličine tzv. malog čovjeka, a kada je mali čovjek velik onda je on najveći.

Nagrada Nikola Tesla za razvoj srpskih institucija

Božidar Simić je predsjednik Vijeća srpske nacionalne manjine Splitsko-dalmatinske županije. U svojem mandatu čini što god može u zadacima koji se postavljaju pred one koji uzmu na sebe tako zahtjevan izazov kakav je zastupanje srpskog naroda u Hrvatskoj. Ono što ga svakako izdvaja i zbog čega ima našu trajnu zahvalnost jeste dugogodišnji istraživački rad na području cetinske i imotske krajine. Tragom istorijskih dokumenata i stečenog znanja ne samo o Srbima tih krajeva već o složenosti srpsko-hrvatskih odnosa Božidar Simić je zabilježio ono što je zub vremena načeo odavno. Zapisati prezimena porodica i familija, utvrditi vladanje i odnose, zabilježiti kako su se odnosili prema prošlosti, ali i kako su zamišljali budućnost, zapisati duh vremena koje je doista danas daleko od nas – zadatak je kojeg se na ovim prostorima ne prihvaća niti povijesna znanost, a kamoli netko tko bi bio obilježen amaterskim predznakom. Srećom po sve nas naš je najtraženiji autor u tome bio hrabriji – Božidar Boško Simić.

Pogledajte video.