Dani srpske kulture u organizaciji SKD „Prosvjeta“ ove godine odvijaju se pod godišnjom temom VEZE ZAGREB – BEOGRAD. Riječ je o vezama koje su tokom 20–og  stoljeća stvarali  umjetnici i intelektualci, rođeni u Hrvatskoj, a djelovali u Srbiji i obrnuto, te stvarali zajednički kulturni krug okupljen oko istovjetnih svjetonazora i ideja u europskim gradovima.

Počevši od dvadesetih godina prošlog stoljeća Zenita i Save Šumanovića, preko umjetnika i umjetničkih grupa, kulturnih centara i kino klubova koji su stvarali isprepletenu umjetničku scenu u periodu od 60–tih do 90–tih godina 20. stoljeća među kojima su značajni umjetnici poput Tomislava Gotovca, Neše Paripovića, Mladena Stilinovića, Raše Todosijevića i Dimitrija Bašičevića Mangelosa, Marine Abramović, Vlade Marteka i drugih koji su obilježili to multikulturalno, dinamično razdoblje poslijeratnih neoavangardi, konceptualne umjetnosti i performancea.

Programom želimo ukazati da je riječ o otvorenom i uvažavajućem kontinuitetu, nasilno prekinutim ratovima, o čemu svjedoče brojne kulturne veze i suradnje kroz književne časopise, zenitizam najartikuliraniji avangardni projekt u našoj kulturnoj povijesti, međunarodnog statusa, sa Zagrebom kao jednom od europskih prijestolnica predratne avangarde. Program Dana srpske kulture zaokružujemo primjerima najnovijih umjetničkih veza nakon revizionističkog kulturno informacijskog raskida devedesetih.

Mladen Stilinović: Staviti na javnu raspravu, Zalaganje za realno iskazivanje, 1989.

Izložbeni projekt Tabula Rasa prikazuje na primjerima izabranih djela istaknutijih umjetnika i umjetnica visoke domete postignute u okviru intenzivne razmjene ideja i praksi na relaciji Zagreb – Beograd, kao i u regiji u posljednjih 100 godina. Izložbeni postav koncipiran je kao niz poglavlja u kojima se ističu pojedini opusi u međusobnom povezivanju, interakciji i konfrontaciji tvoreći novu i dinamičnu mrežu.

Naziv Tabula Rasa u ovom projektu označava situaciju permanentnog i naizmjeničnog ispisivanja i brisanja, nultu početnu poziciju novog početka označenog učenjem abecede, te pisanjem novih riječi i rečenica.  U opusu Mangelosa, umjetnika koji zauzima centralno mjesto na izložbi, tabula rasa je novi početak, crna površina na kojoj je prebrisan prethodni sadržaj. Novi sadržaj kojim umjetnik ispunjava praznu površinu je utemeljen na negaciji i dekonstrukciji prethodnog rada i znanja. Iz ove pozicije Tabula rasa ispisuje fragmentarnu kronologiju ispunjenu neshvaćanjem, prekidima, sukobima, odbacivanjem i neprepoznavanjem. To je niz mjesta u nelinearnoj povijesti borbe za novu umjetnost i dinamičnu kulturnu scenu ovog prostora u ne tako davnoj povijesti. Finalno mjesto predstavljaju djela umjetnika koji nadilaze uobičajene prakse i otvaraju sasvim nove vidike primjerene novom vremenu. Umjetnici zastupljeni na izložbi: Mladen Stilinović, Sven Stilinović, Vlado Martek, Tomo Savić–Gecan, Marko Paunović & Ivana Rajić, Vlasta Žanić, Marko Marković, Sava Šumanović, Boris Burić, Kata Mijatović, Zoran Pavelić, Zoran Popović, Zenit, Dada 100, Rudolf Laban, Vane Bor, Vlado Habunek, Tomislav Gotovac, Marina Abramović, Neša Paripović, Goran Trbuljak, Dimitrije Bašičević Mangelos, Igor Grubić i Andrea Taraš.

Književni program pod nazivom Blind date u goste nam dovodi troje autora iz regije, koji će biti dočekani i ugošćeni od strane troje zagrebačkih kolega. Gorana Vojnovića koji dolazi iz Ljubljane dočekat će Monika Herceg. Zvonka Karanovića iz Beograda dočekuje Đurđica Čilić, a Ognjenku Lakićević iz Beograda ugostit će Sven Popović. Na Danima svjedočit ćemo njihovom upoznavanju prema zamisli regionalne književne ikone Marka Tomaša. Kroz razgovor, prvenstveno o književnosti i glazbi te umjetnosti općenito autori će se upoznavati i otkrivati međusobno i tako publici približiti svoj rad ali i odnos spram umjetnosti, otkriti vlastite glazbene preferencije i životne svjetonazore kojima su vođeni u svom radu i životu.

U ovogodišnjim Danima srpske kulture, filmski, posebno dokumentaristički program Dokukina u selekciji Dine Pokrajac, eksperimentalni program filmskih karizmatika, te kazališne predstave i igrani film s temama koji ukazuju na društvene fenomene karakteristične za čitavu regiju ukazuju na ponovno uspostavljanje kulturnih u veza, suradnje i koprodukcije. Potražite više u Programu u prilogu.

Program:

Dani srpske kulture 2022

Izložba TABULA RASA