U spomen na stradanje srpske ratne siročadi tokom Drugog svjetskog rata, Srpsko narodno vijeće i Vijeće srpske nacionalne manjine Grada Siska u subotu 6. oktobra s početkom u 12 sati na sisačkom Dječjem groblju (Park Diane Budisavljević) obilježavaju Dan sjećanja.

Tradiciju održavanja Dana sjećanja na žrtve ustaškog logora za djecu obnovljena je prije nekoliko godina, a riječ je o događaju u čijoj su organizaciji sve do posljednjeg rata sudjelovale obrazovne institucije. Svake prve subote u oktobru školarci s područja Siska i okolice organizirano su na samom mjestu događaja učili o strahotama ustaškog režima.

Podsjetimo, u Sisku je od 3. augusta 1942. do januara 1943. godine funkcionirao poseban logor koji se službeno nazivao Prihvatilište za djecu izbjeglica. Dječji logor u Sisku, najveći te vrste u NDH, nalazio se pod pokroviteljstvom Ženske loze ustaškog pokreta i Ustaške nadzorne službe. Neposredno upravljanje "dječjim prihvatilištem" bilo je u rukama ustaše i liječnika dr. Antuna Najžera. Na spomeniku na dječjem groblju stoji podatak da je na tom mjestu sahranjeno oko 2000 djece, no uslijed izostanka bilo kakvog sistematskog istraživanja nakon završetka Drugog svjetskog rata, nije moguće sa sigurnošću utvrditi približno točan broj umrlih.