Poštovani,

vođeni razumijevanjem da je svaka kultura zajedničko bogatstvo svijeta i da nijedna ne bi smjela biti sredstvo isključivanja ili diskriminacije, pogotovo ne one koje su rezultat stoljetnog zajedničkog  života obraćamo Vam se zbog pojava u našoj zemlji koje su suprotne ukupnim vrijednostima UN-a i vrijednostima UNESCO-a. Isključivanje iz zajedničkog kulturnog naslijeđa, diskriminacija po osnovi istoga nažalost se događa i na primjeru nematerijalnog kulturnog nasljeđa kao što je  tradicijsko narodno pjevanje – ojkanje.

Prije gotovo osam godina, ojkača, način tradicionalnog narodnog pjevanja žitelja Banije, Korduna, Like, Dalmacije i Sjeverozapadne Bosne i Hercegovine, upisana je na UNESCO-vu listu ugrožene nematerijalne svjetske baštine, što je za posljedicu trebalo imati posebnu brigu i poštovanje prema ovoj kulturnoj posebnosti i bogatstvu, koje je na rubu zaborava.

Život pjesme održava se pjevanjem, što je slučaj i s ojkačom. Osim Hrvata, ojkaču stoljećima i pretežno pjevaju i Srbi s navedenih prostora, i to ne samo Srbi koji danas žive u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini, već i oni koji su se, uslijed ratova te ekonomskih i socijalnih nestabilnosti, odatle iselili. Tako danas ojkaču susrećemo u Republici Srbiji i drugim državama svijeta gdje Srbi, potekli sa područja od Banije do Hercegovine, danas žive.

Organizirane lokalne grupe, pretežno sastavljene od starijih pjevača,  glavni su i neposredni nositelji tradicije ojkanja koju predstavljaju na festivalima u Hrvatskoj ali i širom svijeta. Jedna takva lokalna grupa, Srpsko kulturno društvo ''Prosvjeta'' -pododbor Petrinja, već nekoliko godina organizira međunarodni Festival ojkače na kojem okuplja grupe iz Hrvatske, Srbije i Bosne i Hercegovine, poštovaoce i njegovatelje ove vrste pjevanja. Za ovu hrvatsku regiju to je čast i prilika da se čuvari tradicije međusobno susretnu i  pjesmom jedni drugima predstave.

Nažalost, njihov predani i prevažni rad ne protiče bez teškoća. Dužni smo upozoriti da se održavanje ovog Festivala od samog početka priječi i sabotira te se njegovi učesnici obeshrabruju u dolasku i nastupanju. Takvo stanje eskaliralo je posljednjih dana, uoči održavanja trećeg Festivala ojkače, kada je na konferenciji za medije ojkača proglašena 'simbolom zla i uništenja', a Festival 'festivalom nemoći i nepravde'. Organizatori ove konferencije te neumjesnih ispada i provokacija tokom održavanja Festivala proteklih godina su hrvatski ratni veterani i bivši borci te članovi udruga proisteklih iz rata od 1991.-1995., koji su javno izjavili da se Festival u Petrinji neće održavati dok su oni živi te da se on može održati samo u nekom od obližnjih sela koja su pretežno nastanjena pripadnicima srpske nacionalne manjine.

Petrinja je grad značajnije nastanjen srpskom i hrvatskom populacijom, uz građane drugih nacionalnosti, a okolna mjesta su u znatnijoj mjeri nastanjena Srbima.  Ovakve inicijative nepotrebno stvaraju tenzije, koje se manifestiraju grafitima, izjavama i ponašanjima neprimjerenog sadržaja, te sram i nelagodu kod većeg dijela stanovništva. Odabir Petrinje, kao političkog, gospodarskog i kulturnog središta, u kojem djeluje i sam organizator- pododbor SKD Prosvjeta, za mjesto održavanja Festivala najlogičniji je izbor koji ne bi trebalo ničim pravdati.

Pokušaji zabrane održavanja Festivala predstavljaju udar na ljudske kulturne tekovine te vid diskriminacije sudionika i publike, koja je, osim Ustavom Republike Hrvatske i brojnim zakonima i sporazumima, zabranjena i Općom deklaracijom o ljudskim pravima, usvojenom 1948. godine na Općoj skupštini UN-a, kao polaznom točkom zaštite ljudskih prava i sloboda stanovnika zemalja potpisnica, što se odnosi i na Republiku Hrvatsku.

Priječiti i onemogućavati slobodno njegovanje i čuvanje remek djela ljudskog kreativnog genija bilo gdje u svijetu necivilizacijski je čin. Priječiti i onemogućavati bilo koji narod, a posebno onaj u čijoj tradiciji je nešto nastalo i postoji, da u slobodi čuva ljudsko naslijeđe , diskriminatoran je i necivilizacijski čin. Dužnost nam je da takva postupanja osudimo, te zajedničkim trudom osiguramo da se ona više ne ponavljaju. U tom smislu, obavještavamo i molimo sve koji su nadležni u ovoj stvari da pravovremeno reagiraju kako se ojkanje, ugrožena svjetska baština, ne bi dodatno i nepotrebno ugrožavalo. 

Treći Festival ojkače u Petrinji trebao bi se održati 25.08.2018.  Mi smo snažno opredijeljeni da on ove godine protekne u miru, bez ometanja i verbalnih i neverbalni nasilnih radnji. „Building peace in the minds of men and women“ moto je i našeg djelovanja, kao i pjevanja muškaraca i žena koji će se u pjevačkim vještinama takmičiti.

Pišemo Vam s vjerom da na ovom malom ali važnom primjeru možemo biti jači protiv onih koji su protiv kulture mira i protiv onih koji promoviraju kulturološku segregaciju.

S poštovanjem,

dr. Mile Radović, predsjednik SKD-a Prosvjeta

prof. dr. Milorad Pupovac, predsjednik SNV-a