Srpsko narodno vijeće i Savez antifašističkih boraca i antifašista Republike Hrvatske pozivaju na obilježavanje obljetnice značajne partizanske akcije, proboja na Biljegu, koja je donijela spas i utočište desecima hiljada progonjenih Srba i partizana 1942. godine.

Svečanost obilježavanja tog događaja i polaganje vijenaca održat će se u nedjelju 12. maja s početkom u 12 sati na Petrovoj gori, kraj spomenika Vojina Bakića.

Nakon višemjesečnog proganjanja, ubijanja i odvođenja u logore smrti žena, djece i starijeg stanovništva kordunaškog kraja, 700 partizanskih boraca je u noći s 13. na 14. maja 1942. krenulo u akciju proboja obruča koji se sastojao od nekoliko hiljada pripadnika ustaško-domobranskih snaga. Nakon poraza kod Biljega, ustaška se vojska povukla i više se nikada nije usudila obračunati s partizanima na Petrovoj gori, koja je za vrijeme Narodnooslobodilačkog rata bila uporište kordunaških partizana i na čijem se području nalazila partizanska bolnica.

Na Petrovcu, najvišem vrhu Petrove gore, 1982. godine završena je izgradnja Bakićevog Spomenika ustanka naroda Banije i Korduna. Nakon 1991. godine, spomenik i spomen-kompleks su zapušteni, a njegovo oštećivanje traje do današnjih dana.