Srpsko narodno vijeće i Savez antifašističkih boraca i antifašista Republike Hrvatske pozivaju na komemoraciju u znak sjećanja na žrtve logora Jasenovac. Komemoracija će biti održana u subotu, 21. aprila, u 11.30 sati, ispred spomenika Kameni cvijet u Spomen-području Jasenovac.

Okupljanje je planirano s početkom u 10.30 ispred Memorijalnog muzeja Jasenovac, a u 11 sati će kolona sjećanja krenuti prema spomeniku Kameni cvijet, gdje će u 11.30 sati biti održan prigodni komemorativni program. Sudionici komemoracije moći će položiti karanfile, koje će im organizatori uručiti na mjestu okupljanja.

Predstavnici židovskih, srpskih i antifašističkih organizacija treću godinu zaredom ne sudjeluju u službenoj državnoj komemoraciji, koja se najavljuje za nedjelju 22. aprila. Koordinacija židovskih općina posebnu komemoraciju već je održala prošle nedjelje.

Podsjetimo, u proboj iz logora Jasenovac zatočenici su krenuli 22. aprila 1945. godine, pred sam kraj Drugog svjetskog rata. Dan ranije, 21. aprila, preko Save je iz logora odvedeno više od 700 logorašica te su pobijene. Brojno stanje zatočenih muškaraca u Jasenovcu, u noći s 21. na 22. travnja, bilo je 1073 logoraša. Te su noći odlučili kako će ujutro krenuti u juriš, a prilikom dogovora o početku proboja najistaknutiju je ulogu imao Ante Bakotić, tajnik logorske Partijske organizacije Logora 3 ‘Ciglana’ u Jasenovcu, koji je povikom ‘Naprijed drugovi!’ označio početak juriša. Bakotić nije preživio proboj logoraša te je poginuo u blizini istočne kapije logora. Na slobodu su uspjela izaći 54 logoraša.