Predstavljanje knjige Sve se mijenja kriza ostaje, pokojnog profesora Jovana Mirića, organiziraju Vijeće srpske nacionalne manjine Grada Zagreba i Nakladnička kuća Plejada, u petak, 6. aprila u 18 sati u Novinarskom domu (Perkovčeva 2, Zagreb). Knjigu će predstaviti prof. dr. sc. Dragutin Lalović, novinar i diplomat Mirko Galić, prof. dr. sc. Dejan Jović te Ilija Ranić u ime izdavača.

Prof. dr. sc. Jovan Mirić, rođen je 1935. u Krbavici (Baljkuša), a preminuo je 5. aprila 2015. godine u Zagrebu. Gimnaziju i Pravni fakultet završio je u Zagrebu. Doktorirao je 1971. godine na Fakultetu političkih znanosti u Zagrebu, gdje je bio redovni profesor. Objavio je 10 knjiga i više od 250 znanstvenih i stručnih radova.

Profesor Mirić je kao politolog i sveučilišni profesor svojim cjelokupnim radom, publikacijama i značajnim javnim djelovanjem dao doprinos kvalitetnoj raspravi o Srbima u hrvatskoj politici u periodu od 1990. do današnjih dana. Najveću pažnju u javnosti zadobila je njegova knjiga Sistem i kriza, objavljena sredinom 1980-ih. U njoj je kroz kritičko sagledavanje Ustava SFRJ iz 1974. i društvenih kretanja anticipirao ono što će se dogoditi nekoliko godina kasnije. Knjiga je od strane političkog establišmenta ocijenjena kao pokušaj podrivanja države pa je Mirić doživio žestoke napade.

Tokom i nakon rata 1990-ih, prof. Mirić posvetio se pisanju politološko-pravnih ogleda o ratu, zločinu, krivnji i oprostu. Veliku pažnju posvetio je položaju Srba u Hrvatskoj te kritici tadašnje vlasti. Tih godina napisao je svojevrsnu trilogiju: Demokracija u postkomunističkim društvima - slučaj Hrvatske, Demokracija i eskomunikacija i Zločin i kazna. Jovan Mirić jedan od dobitnika nagrade Srpskog narodnog vijeća Nikola Tesla, koja se tradicionalno dodjeljuje zaslužnima za doprinos razvoju srpskih institucija.