Srpsko narodno vijeće u suradnji s općinskim, gradskim i županijskim vijećima srpske nacionalne manjine od 17. januara organizira niz informativnih prezentacija o EU fondovima za poljoprivrednike na područjima posebne državne skrbi, odnosno potpomognutim područjima.

 - Cilj kampanje je informirati i pripremiti poljoprivrednike s područja desetak županija za korištenje sredstava namijenjenih mladim poljoprivrednicima i malim poljoprivrednim gospodarstvima iz Programa ruralnog razvoja - objasnio je Nikola Ivanović iz SNV-a, jedan od organizatora radionica.

Na radionicama će se govoriti o sljedećim podmjerama Programa ruralnog razvoja RH: 6.1. "Potpora za pokretanje poslovanja mladim poljoprivrednicima",  6.2. "Potpora ulaganja u pokretanje nepoljoprivrednih djelatnosti u ruralnim područjima", 6.3. "Potpora razvoja malih poljoprivrednih gospodarstava" i 6.4. "Ulaganje u stvaranje i razvoj nepoljoprivrednih djelatnosti".

 - Poljoprivrednicima želimo na njima razumljiv način pružiti osnovne informacije o natječajima i uvjetima koje moraju ispuniti, pomoći u razvoju ideja i identifikaciji razvojnih šansi te prije svega ohrabriti ih, potaknuti poduzetnički duh i ukazati na primjere dobre prakse - ističe Ivanović.

- Upravo primjerima poljoprivrednika koji su proveli svoje projekte iz mjere 6. želimo unaprijediti spoznaje poljoprivrednika i doprinijeti pokretanju razvojnog ciklusa na nerazvijenim područjima, kojima je poljoprivreda osnovna ekonomska djelatnost. Područja na koja se fokusiramo su predugo čekala razvoj i stoga nam je namjera dodatno pružiti razvojnu podršku OPG-ima s ciljem njihovog jačanja te posljedičnog ostanka ljudi na područjima posebne državne skrbi – dodaje Ivanović.

Prezentacije će se održati sljedećim redom:17. januar, Rogoža kod Garešnice (Društveni dom od 19 sati), 18. januar Vukovar (restoran Mornar od 11 sati), 20. januar Daruvar (Gradska vijećnica od 12 sati), 23. januar Krnjak (Općinska vijećnica), 24. januar Dvor (Općinska vijećnica od 11 sati), Prevršac kod Donjih Kukuruzara (Društveni dom od 13:30 sati), Glina (prostorije VSNM-a Grada Gline od 18 sati), 25. januar Kistanje (Općinska vijećnica od 14 sati), 29. januar (Obrovac, prostorije Kulturnog centra od 12 sati), 31. januar Veliki Poganac (Osnovna škola od 12 sati), 1. februar Vrhovine i Korenica, 2. februar Udbina i Donji Lapac, 4. februar Beli Manastir (zgrada Lepotica u 19 sati).

Za više informacija zainteresirani se mogu javiti Nikoli Ivanoviću na broj 099 617 2990 ili na e-mail: nikola.ivanovic@snv.hr.