Govor mržnje u desno orijentiranim medijima, bijesni povici na stadionima i mrzilački grafiti na ulicama, javna okupljanja simpatizera ustaštva, kao i diskriminatorne i revizionističke izjave visokih državnih dužnosnika, postali su u 2016. godini dio političke stvarnosti Hrvatske. Ono što posebno zabrinjava su verbalni i fizički napadi na članova srpske zajednice u Hrvatskoj koji su u prošloj godini postali znatno brojniji.

Bilten koji je pred vama donosi pregled slučajeva etnički motiviranog nasilja, revizije i negacionizma povijesnih događaja, prijetnji i govora mržnje usmjerenih protiv Srba u Hrvatskoj u prethodnoj godini. Riječ je podacima koje su po prijavama pojedinaca i informacijama objavljenim u medijima prikupili SNV i Klub zastupnika SDSS-a u Hrvatskom saboru.

U 2016. evidentiran je ukupno 331 slučaj etnički motiviranog nasilja, revizije i negacije povijesnih događaja, prijetnji i govora mržnje usmjerenih protiv Srba u Hrvatskoj, što je značajan porast u odnosu na prethodne godine (57 poto više nego u 2015. godini).

Budući da dio žrtava, zbog nepovjerenja u institucije i straha od daljnjih napada, nikada ne prijavi napad ili prijetnju, svjesni smo da je evidencija koju donosimo nepotpuna u odnosu na realno stanje. Zbog objektivnih razloga u ovom Biltenu nije prikazan i analiziran svaki od 331 slučajeva, već samo najeklatantniji primjeri.

Bilten možete preuzeti na ovom linku