Koordinacija židovskih općina RH, Savez antifašističkih boraca i antifašista, ‘Kali Sara’ Savez Roma u RH i Srpsko narodno vijeće Vas pozivaju 12. aprila na obilježavanje Dana proboja logoraša u Jasenovcu s početkom u 12 sati.

Sve zainteresirane za dolazak upućujemo na najbliža udruženja antifašista i vijeća srpske nacionalne manjine koja će organizirati dolazak na komemoraciju. Organizatori stoje na raspolaganju za sve dodatne informacije.

Predstavnici židovskih, srpskih i antifašističkih organizacija četvrtu godinu zaredom ne sudjeluju u službenoj državnoj komemoraciji, koja se najavljuje za nedjelju 14. aprila.

Podsjetimo, u proboj iz logora Jasenovac zatočenici su krenuli 22. aprila 1945. godine, pred sam kraj Drugog svjetskog rata. Dan ranije, 21. aprila, preko Save je iz logora odvedeno više od 700 logorašica te su pobijene. Brojno stanje zatočenih muškaraca u Jasenovcu, u noći s 21. na 22. travnja, bilo je 1073 logoraša. Te su noći odlučili kako će ujutro krenuti u juriš, a prilikom dogovora o početku proboja najistaknutiju je ulogu imao Ante Bakotić, tajnik logorske Partijske organizacije Logora 3 ‘Ciglana’ u Jasenovcu, koji je povikom ‘Naprijed drugovi!’ označio početak juriša. Bakotić nije preživio proboj logoraša te je poginuo u blizini istočne kapije logora. Na slobodu su uspjela izaći 54 logoraša.