Srpsko kulturno društvo Prosvjeta osnovano je u novembru 1944. godine u Glini. Društvo je aktivno djelovalo do 1971. godine, odnosno, Hrvatskog proljeća, kada je njegov rad na političkoj razini izjednačen s Maticom hrvatskom pa je najprije zaustavljen, a potom i zabranjen. Pokušaji obnove aktivnosti SKD Prosvjeta počeli su 1990. godine, da bi tri godine kasnije društvo ponovo počelo s radom.

Ova tradicionalna kulturna organizacija Srba u Hrvatskoj, koja okuplja pripadnike srpskog naroda radi očuvanja i razvijanja nacionalnog identiteta, danas broji više hiljada članova, koji se okupljaju u 50 pododbora širom Hrvatske. S ciljem upoznavanja, razvijanja i njegovanja kulturno-historijskih tradicija Srba u Hrvatskoj, SKD Prosvjeta provodi niz aktivnosti. Njeni članovi i suradnici proučavaju i prezentiraju historiju, kulturu i suvremeni život srpskog naroda, organiziraju izložbe, tribine, književne susrete, promocije publikacija te folklorne, muzičke i sportske djelatnosti.

SKD Prosvjeta veliku pažnju posvećuje izdavaštvu, pa je pored časopisa za kulturu Prosvjeta i lista za djecu Bijela pčela, izdavačka djelatnost usmjerena na objavu publikacija koje se bave prošlošću i sadašnjošću Srba u Hrvatskoj i svim onim što je njihov položaj definiralo u historijskom kontekstu. Nekoliko pododbora Prosvjete ima i biblioteku, od kojih je najveća ona u Zagrebu s više od 21.000 naslova.

S obzirom da u redovnim i službenim nastavnim programima Republike Hrvatske od 1991. više nisu postojali obrazovni sadržaji koji se odnose na srpski narod, SKD Prosvjeta pokrenula je inicijativu uvođenja dodatnog obrazovanja za učenike srpske nacionalnosti. Od 1993. godine, kada je u škole uveden Model C, pa sve do danas, članovi društva aktivno rade na polju obrazovanja za manjine i o manjinama.

Predsjednik: Mile Radović

Generalni sekretar: Slobodan Živković

Saznajte više