Pred ovogodišnju glinsku komemoraciju žrtvama ustaških zločina iz ljeta 1941., saborski zastupnici SDSS-a Milorad Pupovac i Boris Milošević, zajedno s Vesnom Teršelič, voditeljicom Documente – Centra za suočavanje s prošlošću, u četvrtak 28. jula 2022. su na groblju Soteska, Novo Mesto, Slovenija, položili vijenac glinskom župniku Francu Žužeku.

Franc ŽUŽEK je bio dugogodišnji župnik u Glini (1927.–1955.), te je imao značajnu ulogu u društvenom, crkvenom i vjerskom životu Gline i glinskog kraja.

U povijesnoj literaturi, ime župnika Franca Žužeka najuže je vezano uz tragičnu i traumatičnu 1941. godinu, u vrijeme kada su Srbi, Židovi i Romi u NDH bili izloženi genocidu.

Ustaški teror nad Srbima u Glini i glinskom kotaru u proljeće i ljeto 1941. bio je praćen masovnim zločinima, prisilnim iseljavanjem i pokatoličavanjem, a potom i rušenjem glinske pravoslavne crkve, koja je prethodno postala stratištem nevinih ljudi.

U Spomenici župe Glina, župnik Žužek ostavio je trajna svjedočanstva najtragičnijih trenutaka glinske povijesti. Sjećanja preživjelih također potvrđuju humanu dimenziju glinskog župnika, koji je mnogim životno ugroženim Srbima Gline i glinskog kraja tih godina spasio život. Nakon sloma zločinačke ustaške NDH i oslobođenja zemlje, Žužek ostaje župnik u Glini, sve do 1955. i povratka u rodnu Sloveniju.

Kao umirovljeni svećenik, Franc Žužek je ponovo posjetio Glinu 21. septembra 1963., na poziv Gornjokarlovačke eparhije SPC, kada je bio počasni gost prilikom svečanog posvećenja nove glinske pravoslavne crkve. Njegov ponovni dolazak u Glinu, kao i prigodni govor na ovoj svečanosti, bio je pozdravljen sa velikim odobravanjem. U svom govoru Žužek je, između ostalog, naglasio ”da je on za vrijeme rata radio samo ono što je dužan svaki hrišćanin i čovjek da radi – da pomogne one koji su u nevolji.”

Franc Žužek, počasni kanonik, župnik i dekan u penziji, umro je 18. februara 1965. u 79. godini života. Pokopan je na groblju u Soteska kod Novog Mesta. Na njegovom sprovodu okupilo se mnoštvo vjernika i 15 svećenika. Tom prilikom bili su prisutni i predstavnici zagrebačke nadbiskupije i glinskog dekanata. Pismeno saučešće u ime naro­da glinskog kraja uputila je Skupština općine Glina, a u ime pravoslavnih vjernika poslano je pismo glinskog prote Nikole Diklića. Na sprovodu je pročitano i saučešće episkopa Simeona Zlokovića iz Karlovca. Smrt Franca Žužeka oglašavala su i ”pravoslavna i katolička zvona na Kordunu i Baniji”, navodi se u povijesnoj literaturi.

Franc Žužek rodio se 21. novembra 1886. u selu Marolče kod Lju­bljane. Poslije završenog školovanja zaređen je za svećenika 1912., nakon čega počinje vršiti svećeničku službu u četiri katoličke župe u Istri. Međutim, nakon raspada Austro-Ugarske monarhije, a naročito nakon što je Istra 1920. pripojena Kraljevini Italiji, Žužek se suočio s talijanskom politi­kom odnarođivanja slovenskog i hrvatskog stanovništva. Ona se dodatno pogoršala 1922., nakon preuzimanja vlasti od strane talijanskih fa­šista, koji su Žužeka, kao i mnoge druge svećenike, protjerali iz Istre 1923. godine. Žužek tako dolazi u Zagreb, tj. Kraljevinu Srba, Hrvata i Slovenaca kao izbjegli svećenik, gdje mu je 1924. ponuđeno upražnjeno mjesto upravitelja župe Maja u glinskom dekanatu, na samoj periferiji Zagrebačke nadbiskupije. Nedugo zatim, već 1927. godine, Žužek je postao dekan i župnik u Glini.

Srpsko narodno vijeće (SNV) i Antifašistička liga RH povodom 81. godišnjice ustaških zločina u Glini iz ljeta 1941., organiziraju komemoraciju, koja će se održati u petak, 29. jula 2022., 19 sati, u Glini na mjestu nekadašnjeg pravoslavnog hrama Rođenja presvete Bogorodice, na kojem je u znak sjećanja 1969. godine podignut Spomen-dom koji je u pokušaju brisanja sjećanja 1995. godine preimenovan u Hrvatski dom čije časno ali netočno ime nosi do danas.

 

Pregled povijesnih činjenica priredio IGOR MRKALJ:

Slovenac među Hrvatima i Srbima: Franc Žužek, župnik u Glini, 1927. — 1955.

Tragovi : časopis za srpske i hrvatske teme