U organizaciji Vijeća srpske nacionalne manjine (VSNM) Karlovačke županije i organizacija antifašista s područja Karlovca, u kordunaškom Veljunu je održana komemoracija povodom godišnjice ustaškog zločina počinjenog na Đurđevdan 1941., nad Srbima veljunskog kraja, i to 26 dana nakon uspostave NDH. Nakon liturgije i pomena za sve žrtve, Boris Milošević, saborski zastupnik, položio je vijence kraj spomen – kosturnice a potom i kraj spomenika čije su spomen ploče s imenima žrtava više puta devastirane.

„Ovaj zločin je počinio ustaški režim koji je samo u prvih mjesec dana postojanja otvorio konclogor Danica u Koprivnici, proglasio rasne zakone, počeo sa činjenjem groznih zločina, prvo u Gudovcu kod Bjelovara gdje je 27. travnja poklano 200 Srba, a onda i ovdje. Govorimo o periodu od 10. travnja do 10. svibnja 1941. Bio je to nagovještaj pravog karaktera tzv. Nezavisne Države Hrvatske i što sve čeka protivnike te države, prvenstveno Srbe. Prema nikome nisu imali milosti. Srbima je ostalo samo da se povežu sa svojom braćom, antifašistima Hrvatima, da zajedno krenu u borbu za goli život – rekao je Boris Milošević.

„Ovaj strašni zločin, nastavio je Milošević, „važno je komemorirati, žrtve ne zaboraviti, upravo zato jer su ljudi ovdje stradali samo zato što su bili druge vjere i nacije. Četverogodišnje zlo, koje je započelo ovim zločinom, pokazalo je pravi karakter ljudske mržnje i zato se i danas moramo zalagati za mir, toleranciju, suživot i međusobno uvažavanje, zaključio je saborski zastupnik SDSS-a.

Podsjetimo, ustaše su prvo likvidirali višečlanu porodicu mlinara Jose Mravunca, za to optužili Srbe i u znak odmazde masakrirali 525 muškaraca od 18 do 75 godina starosti. Spomenik u Veljunu je devastiran tri puta; 2014. kada su otkinute mesingane ploče s imenima stradalih žrtava. Počinitelji su uhvaćeni, 49 ploča je vraćeno, obnovljeno i postavljeno na spomenik 2015., ali nisu procesuirani ni kažnjeni. No prvih 16 ukradenih ploča nije pronađeno pa su umjesto mesinganih, zahvaljujući pokojnom historičaru dr. Đuri Zatezalu koji je znao imena stradalih, izrađene nove u mramoru. Inicijativu za obnovu ovog spomenika, koja je završila 2018. godine, dala je Tatjana Vujičić Vlačić, koja je s prijateljima obnovila još dva antifašistička spomenika na Kordunu. U obnovu ovog spomenika uključili su se tada Srpsko narodno vijeće i VSNM Karlovačke županije.

FOTOGALERIJA:

Komemoracija žrtvama ustaškog zločina u Veljunu