Varaždinski spomenik žrtvama holokausta “K19″ Zlatka Kopljara ovog je vikenda bio na meti vandala koji su umjetničko djelo unakazili nacističkim simbolima. Na jednoj plohi zida iscrtan je kukasti križ, na drugoj ustaško “U”.

Okrnavljana skulptura, napravljena od cigli koje su izrađivali zatočenici koncentracijskog logora u Jasenovcu, postavljena je prije nekoliko dana nasuprot sinagoge u Varaždinu, na Šetalištu Vatroslava Jagića, na južnoj strani parka, uz ulicu Augusta Cesarca. Prema procjenama policije, kazneno djelo napravljeno je između 20. i 22. novembra.

U priopćenju se navodi da su policijski službenici obavili očevid na mjestu događaja te da nastavljaju rad na utvrđivanju svih okolnosti ovog kaznenog djela i pronalasku počinitelja. Visina materijalne štete i sanacija oštećenja utvrdit će se s odgovornim osobama iz Grada, stoji u priopćenju PU varaždinske.

Srpsko naropdno vijeće je 2014. godine, u okviru programa memorijalnih intervencija, u potpunosti produciralo skulpturu “K19″, koji je pitanje artefakta mjesta zločina koncentracijskog logora Jasenovac vratio u središte umjetničke pažnje, objašnjava potpredsjednica SNV-a Aneta Vladimirov.

– Autor je od cigle, proizvedene u zatočeništvu tokom zlostavljanja i umorstava, složio pet skulptura. Slučajni prolaznici su na Trgu žrtava fašizma u Zagrebu imali priliku diskretno komemorirati kiticama cvijeća i porukama na kojima su često stajala imena njihovih bližnjih, pobijenih u Jasenovcu – podsjeća Vladimirov, uz čestitke Varaždinu na odluci da ovo djelo učini stalnim memorijalnim opomenikom.

Zamjenica varaždinskog gradonačelnika Sandra Malenica osudila je incident te putem svog Facebook profila najavila podizanje kaznene prijave.

“Pozivam onoga ili onu koji je odgovoran ili odgovorna za uništavanje nove Kopljarove skulpture pod nazivom K19 u parku, preko puta Sinagoge, da se izjasni što ga ili nju zapravo muči. Zasigurno ne može biti mržnja prema umjetnosti, Židovima, Romima, Srbima. Zasigurno ne može biti omalovažavanje Jasenovca ili bilo kojeg drugog logora. Glupost se ne može liječiti, ali ovaj čin, baš poput trganja ploče s prostora Vijeća srpske nacionalne manjine nije glupost. Ili je manjak samopouzdanja pa je ovo kompenzacija ili je patološka mržnja. Da, bilo je stradanja, da naša prošlost je komplicirana. Da, možete si misliti što god hoćete, ali ne možete svojim mišljenjem uništavati i omalovažavati”, poručila je Malenica.

Javna ustanova Spomen područje Jasenovac osudila je čin oštećenja umjetničke instalacije K19, navodeći da se na taj način u javnom prostoru vrijeđa sjećanje na žrtve, a potomcima žrtava prijeti se novim progonima i zločinima.

“Iscrtavanjem simbola mržnje nepoznati počinitelj(i) oskrvnuo je sjećanje na žrtve jer upravo pod tim simbolima za vrijeme Drugog svjetskog rata brojni muškarci, žene i djeca deportirani su u logore smrti na području tadašnje Nezavisne Države Hrvatske te širom okupirane Europe. Sjećanje na žrtve holokausta civilizacijska je obaveza, kao i stvaranje društva u kojem će bilo kakvi oblici širenja govora mržnje biti neprihvatljivi”, navodi se u priopćenju JUSP Jasenovac.

Anja Kožul,
tjednik Novosti

Tekst je originalno objavljen na portalu Novosti 23. 11. 2020.