Danas se u Jasenovcu obilježila 76. obljetnica proboja posljednjih zatočenika ustaškog logora i to u nekoliko kolona zbog, kako su iz Vlade poručili, epidemioloških mjera. Osim antifašističkih poruka, u Jasenovcu su se tako u četvrtak čula uglavnom različita stajališta o tome je li bila potrebna jedna ili više kolona te uvijek aktualno pitanje zabrane pozdrava “Za dom spremni”.

Prvo izaslanstvo vlade RH na čelu s premijerom Andrejem Plenkovićem u devet sati položilo je vijenac na spomen-obilježje. S Plenkovićem u koloni našli su se potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved, potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović, potpredsjednik Vlade Boris Milošević, ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić-Radman, ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek, ministar pravosuđa i uprave Ivan Malenica, predsjednik Savjeta za nacionalne manjine Republike Hrvatske Aleksandar Tolnauer i ravnatelj Ureda za ljudska prava i prava nacionalnih manjina Alen Tahir.

Plenković je okupljenim novinarima rekao kako se ne smije dozvoliti da se ovakvi zločini ponove, a na upit hoće li se ići u zabranu svakog isticanja ustaških obilježja rekao je kako oni ni danas prema Kaznenom zakonu nisu dopušteni.

– Ovdje je prije svega pitanje ujednačavanja sudske prakse. Svatko tko zna nešto o našoj povijesti, tko zna nešto o logoru Jasenovac, tko razumije što ti simboli znače za pripadnike Židova, Srba, Roma i antifašista razumije da to nisu nazivlja koje treba koristiti. O tome smo razgovarali i razgovarat ćemo. Ono što je bitno je da su naši jasni i čvrsti stavovi i o osudi zločina i o tome da se takvi simboli ne koriste – rekao je Plenković. Novinari su ga pitali da komentira izjave predstavnika židovske zajednice da ne bi bili s njim i da nisu na snazi epidemiološke mjere, Plenković je odgovorio kako to nije točno.

Nakon ovog izaslanstva, u Jasenovac je stigao i predsjednik Sabora Gordan Jandroković.

– Ovdje je počinjen strašan zločin i treba podsjećati mlade ljude na to. Naša je zadaća da upozoravamo da sloboda i demokracija trebaju svoje čuvare te da ljudska i manjinska prava trebaju biti stečevine moderne hrvatske države – rekao je Jandroković. Na pitanje o zabrani pozdrava “Za dom spremni”, Jandroković je rekao da bi sve simbole ustaškog režima trebalo sankcionirati, ali i da treba raditi razliku sa simbolikom HOS-a iz Domovinskog rata.

– Stav radne skupine koji je naglasio tu razliku i oštru osudio ustaški režim, ali i mogućnost da se na komemoraciji stradalima pod znakom HOS-a omogući taj simbol, i da se to zakonski uredi – rekao je Jandroković dodavši da se može razgovarati i o tome da znak HOS-a bude bez spornog pokliča.

– Razmišljao sam kako biti dosljedan u tome. Pod crvenom zvijezdom počinjeni su također strašni zločini. Moramo jasno razdvojiti što je znakovlje ustaškog režima, što je nasljeđe Domovinskog rata i pravno urediti znakovlje komunističkog režima. Oni koji prosuđuju moraju biti objektivni i imati razumijevanja za žrtve koje su postojale sa svih strana. Do sad se nisu, godinama, našla adekvatna zakonska rješenja. Hrvatska povijest je bremenita – rekao je Jandroković.

Nakon toga uslijedilo je izaslanstvo predsjednika Zorana Milanovića s kojim su došli bivši predsjednici Stjepan Mesić i Ivo Josipović te bivša predsjednica Vlade Jadranka Kosor te predstavnici Udruge veterana Domovinskog rata i antifašista (VeDRA). No ne i predsjednik Saveza antifašističkih boraca i antifašista RH i predsjednik Savjeta Spomen područja Jasenovca Franjo Habulin koji je bio najavljen.

Milanović je rekao kako je logoraše u proboj poveo Ante Bakotić, njegov Sinjanin.

– Jedna strana pretjeruje da je tu ubijeno 700.000 ljudi, time rade štetu istini i srpskom narodu – rekao je dodavši kako sad gledamo i filmove iz Beograda poput “Dare iz Jasenovca” koji je “neuvjerljiv i loš”.

– Nikako na zelenu granu s ovim mjestom. Ja nisam donio vijenac, nego ružu i kamenčić. Vijenci vrlo brzo postanu komunalni problem, a ne izraz pijeteta. Žao mi je što nije došlo do zajedničkog obilježavanja. Državnik mora pokazati i ljutnju i bijes, ne glumiti, a opet ne biti oportunist – rekao je Milanović.

Komentirao je i Jandrokovićevu raniju izjavu o tome da je bolje da se Jasenovac obilježava odvojeno dok komunikacija ne bude civilizirana.

– Sve odavde do prostora gdje se kote sibirske tigrice je potpuno ravno. Osjetit ćete miris okota ugroženih životinja. Ovo je potpuno epidemiološki sigurno mjesto. Da nije sigurno govore oni koji su imali seosku svadbu za svog kandidata – rekao je Milanović te dodao kako predstavnik antifašista Habulin nije bio tu jer ima “siromašnu udrugu koja je ovisna o Plenkovićevoj milostinji”.

Habulin je Jasenovac tako posjetio s izaslanstvom naroda žrtava među kojima su bili saborski zastupnik i predsjednik Srpskog narodnog vijeća Milorad Pupovac, predsjednik Koordinacije Židovskih općina u Hrvatskoj Ognjen Kraus te saborski zastupnik i predstavnik Saveza Roma u Hrvatskoj “Kali Sara” Veljko Kajtazi.

– Nitko me nije ucijenio – rekao je Habulin te dodao kako je u tijeku proces s Vladom i premijerom, vezano uz status Saveza antifašističkih boraca i antifašista Hrvatske, odnosno financiranje i prostor u kojem savez postoji od 1953. godine.

Pupovac se kratko obratio javnosti zamolivši novinare da ne napadaju Habulina te da ta pitanja postavljaju nekome drugome.

Zoran Pusić je na pitanje o jednoj ili dvije kolone odgovorio da je to oblik protesta između mnogih drugih oblika koji se godinama već razvlači.

– Jasenovac je kraj govora mržnje i poticanja na netrpeljivosti, a ne početak. Danas kad odajemo počast žrtvama dobro je upozoriti na relativizaciju nekih događaja koji karakteriziraju ne kraj nego početak fašizma – rekao je Zoran Pusić.

O pitanju zabrane pozdrava “Za dom spremni” progovorio je i Kraus koji je rekao da je postupak u tijeku, da su do sada održana tri sastanka te da vjeruje da će do ljetnog raspusta ovo pitanje se naći u Saboru.

– I danas se dokazalo ono da smo potpuno podijeljeni i da nismo u stanju kad se obilježavaju ovakve stvari prijeći preko nekih stvari i to napraviti na nivou. Mislim da ovo što se danas dogodilo pokazuje sliku Hrvatske u kojoj živimo – rekao je Kraus.

Mašenjka Bačić,
Novosti

Tekst je originalno objavljen 23. 4. 2021. na Portalu Novosti